https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 29 - Setembre 2021

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

La Conferencia Futuro de Europa avanza

La Conferència sobre el Futur d'Europa avança

El 10 de setembre es publica el primer informe de conclusions de les idees plasmades en la plataforma de la Conferència.

Participa amb les teues idees, també presencialment en els diàlegs que se celebraran en les tres províncies organitzats per Europe Direct Comunitat Valenciana a l'octubre. Segueix la nostra actualitat.

Next Generation EU: 9000 millones de prefinanciación para España

La Comissió Europea va desemborsar el passat 17 d'agost 9.000 milions d'euros de prefinançament per a Espanya, l'equivalent al 13% de l'assignació financera que li correspon amb càrrec al Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). L'objectiu perseguit és accelerar l'execució de les mesures d'inversió i reforma recollides en el pla de recuperació i resiliència presentat pel govern espanyol. La Transició ecològica i digital o l'enfortiment de la resiliència econòmica i social són només algunes de les aplicacions en les quals es materialitzarà aquesta inversió que es preveu abast un muntant global de 69.500 milions d'euros.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Infraestructuras: resiliencia al cambio climático

La Comissió Europea va publicar el passat 29 de juliol una sèrie d'orientacions tècniques per al període 2021-2027 encaminades a garantir que els projectes d'infraestructura siguen resilients al canvi climàtic. Aquestes iniciatives facilitaran la integració de les consideracions climàtiques en la inversió i el desenvolupament de futurs projectes, des d'infraestructures de xarxa fins a edificis. D'aquesta manera, tant el sector públic com el sector privat podran prendre decisions amb coneixement de causa sobre el compliment de l'Acord de París i els objectius climàtics de la UE, facilitant l'aplicació del Pacte Verd Europeu.

Iniciativa Ciudadana Europea (ICE) “Return the Plastics”

La Comissió Europea va decidir registrar el passat 13 d'agost la iniciativa ciutadana europea Return the Plastics amb la finalitat de crear un sistema de depòsit per a reciclar botelles de plàstic a escala UE. Entre les propostes plantejades destaca incentivar l'ús en supermercats de màquines de devolució per a reciclar plàstics o fomentar el pagament d'impostos entre les empreses productores d'aquests materials. Considerada com una iniciativa jurídicament admissible, les organitzacions implicades començaran a recollir almenys un milió de declaracions de suport d'almenys set Estats membres per a donar curs a les actuacions de la Comissió.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Ayudas estatales: normas sobre ayudas combinadas

La Comissió Europea va adoptar el passat 23 de juliol una ampliació de l'àmbit d'aplicació del Reglament general sobre exempció per categories (RGEC) perquè els Estats membre puguen aplicar determinades mesures d'ajuda sense un examen previ de la Comissió. Aquesta mesura correspon a:

·         Ajudes concedides per autoritats nacionals a projectes finançats per programes de gestió centralitzats de la UE conformement al Marc Financer Pluriennal.

·         Determinades ajudes estatals per a la transició ecològica i digital, i són, al mateix temps, pertinents per a la recuperació dels efectes econòmics de la pandèmia

Lucha contra los delitos financieros

La Comissió Europea va presentar el passat 20 de juliol un paquet de propostes legislatives per a reforçar les normes de la UE en matèria de lluita contra el finançament del terrorisme i el blanqueig de capitals. Entre les iniciatives plantejades, destaca:

·         La creació d'una nova Autoritat de la UE per a lluitar contra aquestes causes.

·         La formulació d'un codi normatiu de la UE amb normes directament aplicables relacionades amb la correcta diligència amb la clientela i la propietat efectiva.

·         Una nova directiva amb disposicions relatives a les normes sobre els supervisors nacionals o les unitats d'intel·ligència financera dels Estats membres.

·         La revisió del Reglament relatiu a la transferència de fons.

·         La limitació a escala UE de 10.000 euros per a grans pagaments en efectiu.

·         El foment de la col·laboració amb tercers països i el Grup d'Acció Financera Internacional (GAFI).

Agroalimentario y prácticas comerciales desleales:  12 Estados miembros fallan

La Comissió va incoar el passat 27 de juliol procediments d'infracció contra dotze Estats membres per no haver transposat les normes de la UE sobre prohibició de pràctiques comercials deslleials en el sector agroalimentari. La Directiva en qüestió, que degué ser transposada a les legislacions nacionals abans de l'1 de maig, garanteix la protecció dels agricultors europeus, així com de petits i mitjans proveïdors contra compradors més grans en la cadena de subministrament alimentari.

React-UE: 3.800 millones de euros para España

La Comissió va concedir el passat 29 de juliol 3700 milions d'euros a Espanya en el marc del programa React-UE amb la finalitat de reparar les conseqüències derivades de la pandèmia del coronavirus, així com fomentar inversions que contribuïsquen a la recuperació de l'economia i a la transició ecològica i digital.

Inversión en proyectos para descarbonizar la economía

La Unió Europea, per primera vegada des de la creació del Fons d'Innovació, ha invertit 118 milions d'euros en 32 projectes innovadors situats en 14 Estats membres de la UE, Islàndia i Noruega amb la finalitat de fomentar la consecució de projectes destinats a introduir tecnologies hipocarbòniques, energies renovables, l'hidrogen i l'emmagatzematge d'energia. Així mateix, 15 projectes situats en 10 Estats membres de la UE i Noruega es beneficiaran d'assistència per al desenvolupament de projectes per un valor de fins a 4,4 milions d'euros.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Relaciones UE-UK: negociaciones sobre Gibraltar

La Comissió va adoptar el passat 20 de juliol una Recomanació de Decisió del Consell per a autoritzar l'obertura de negociacions amb la finalitat d'aconseguir un acord entre la UE i el Regne Unit sobre Gibraltar, presentant-se també una proposta de directrius de negociació. Basat en l'acord polític aconseguit per Espanya i el Regne Unit el passat 31 de desembre, les directrius proposades pretenen garantir la integritat de l'espai Schengen i del mercat únic, així com eliminar les comprovacions i els controls físics de persones i mercaderies a la frontera entre Espanya i el Regne Unit. Així mateix, s'inclouen altres mesures en matèria d'asil, retorns, visats, cooperació policial, permisos de residència, transport, drets dels treballadors i altres àmbits.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Coronavirus: nuevo contrato con Novavax

La Comissió Europea va aprovar el passat 4 d'agost el seu seté acord d'adquisició anticipada amb una empresa farmacèutica per a assegurar l'accés a una possible vacuna contra la Covid-19 en el quart trimestre de 2021 i 2022. En el marc del contracte amb Novavax, els Estats membres podran adquirir fins a 100 milions de dosis amb una opció per a 100 milions de dosis addicionals en 2021, 2022 i 2023 després de la seua autorització per la EMA.

Coronavirus: 120 millones de euros para investigación

La Comissió Europea ha preseleccionat 11 nous projectes per valor de 120 milions d'euros vinculats al programa Horitzó Europa per a fomentar la investigació sobre el coronavirus i les seues variants. Format per 312 equips d'investigació de 40 països, inclosa 38 participants de 23 països no pertanyents a la UE, aquest finançament amplia les accions d'investigació i innovació posades en marxa per a lluitar contra el coronavirus.

Equipo Europa: vacunas contra la covid-19

Davant la necessitat de garantir l'accés a les vacunes contra la Covid-19 a tot el món, la presidenta Von der Leyen, en la Cimera Mundial sobre la Salut celebrada el passat 21 de maig, va comunicar que Equip Europa compartiria almenys 100 milions de dosis d'ací a la fi de 2021 a través del mecanisme COVAX. De fet, actualment està en vies de superar aquest objectiu ja que es preveu el lliurament de 200 milions de vacunes a països de renda baixa i mitjana. Paral·lelament, s'han dut a terme iniciatives de fabricació en Àfrica i s'ha acordat realitzar una inversió de gran envergadura per a la producció de vacunes per part del Institut Pasteur de Dakar.

Equipo Europa: 1.700 millones de euros para Alianza Mundial por la Educación

La Unió Europea i els seus Estats membres, en representació d'Equip Europa, es van comprometre el passat 29 de juliol en la Cimera Mundial d'Educació (AME) a aportar 1.700 milions d'euros per a fomentar la transformació dels sistemes educatius en benefici de més de mil milions de xiquetes i xiquets de fins a 90 països i territoris, sent la major contribució mai realitzada a l’AME. En concret es comprometen a:

·         Invertir en igualtat i en formació de professors.

·         Fomentar l'educació en innovacions digitals.

·         Invertir en capacitats per al futur.

En definitiva, s'espera que la mesura maximitze les oportunitats educatives de la població infantil.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Estado de Derecho 2021

La Comissió Europea va publicar el passat 20 de juliol el segon informe a escala UE sobre l'Estat de Dret, publicant una Comunicació en la qual s'analitza el context actual a escala general i s'ofereix una visió específica per a cada Estat membre. Sota la premissa de les conclusions de l'últim informe, el document actual aprofundeix en l'impacte de la pandèmia de Covid-19, mostrant avanç positius quant a l'enfortiment dels sistemes nacionals i la lluita contra la corrupció. No obstant això, existeixen preocupacions entorn de la independència del poder judicial i la situació dels mitjans de comunicació en determinats Estats membres.

Acción hacia una educación inclusiva y de calidad

La Comissió Europea va publicar el passat 5 d'agost una proposta de Recomanació del Consell sobre l'aprenentatge mixt amb la finalitat de donar suport a una educació primària i secundària inclusives i de qualitat. En aquest sentit, proposa maneres de combinar entorns d'aprenentatge mixt i instruments que ajuden a construir sistemes més resilients i aborden les llacunes exacerbades per la pandèmia de Covid-19.

En concret, la proposada cerca:

·         Prioritzar el benestar físic i mental dels estudiants i les seues famílies, així com dels professors i formadors.

·         Generar oportunitats d'aprenentatge per a estudiants amb dificultats.

·         Impulsar el desenvolupament de les competències digitals.

·         Promoure associacions efectives en matèria d'infraestructura i recursos entre proveïdors de serveis educatius.

·         Assegurar una gestió plena i eficient dels fons i coneixements de la UE en aquesta matèria.

Finalment, la Comissió insta els Estats membres a la seua adopció com més prompte millor.

Derecho de la Unión: Protección de nuestras normas y valores

La Comissió Europea va publicar el passat 23 de juliol l'Informe anual sobre el control de l'aplicació del Dret de la Unió en 2020. Partint de les conseqüències derivades de la Covid-19, s'expliquen les mesures adoptades per a garantir les llibertats, els drets i els mitjans de subsistència de les persones i les empreses en la Unió, així com la implementació del Dret de la Unió a escala nacional. Quant a les conclusions, destaca:

·         Garantia de compliment del Dret de la Unió durant la pandèmia.

·         Disminució de la transposició tardana de directives de la Unió.

·         Necessitat de prioritzar els àmbits d'actuació que afecten la vida quotidiana dels europeus.

 

CÚRIA

 

CURIA: el TJUE y los derechos de los trabajadores de la Unión

El tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en la seua sentència de 15 de juliol de 2021, en l'assumpte C-795/19 relatiu als drets d'un funcionari de presons amb minusvalidesa, confirma que la normativa estoniana que permet el cessament sense comprovar les condicions del treballador per a complir amb les seues funcions és contrari al Dret de la Unió i qualifica aquesta norma com un instrument de discriminació basat directament en la discapacitat.

 

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Jose Luis Mira, y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2021