https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta nº 37 – Octubre 2022

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

SOTEU 2022: Ursula von der Leyen pronuncia el seu tercer discurs sobre l'Estat de la Unió

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen va pronunciar el seu tercer discurs sobre l'Estat de la Unió per a tractar d'analitzar els desafiaments als quals ens enfrontem i presentar noves propostes.

El discurs ha estat marcat pel compromís de la UE amb Ucraïna i amb el control dels preus de l'energia derivats de la guerra. En aqueixa línia, va proposar limitar els ingressos de les empreses que produeixen electricitat.

També va ser present la necessitat d'avançar cap a un futur estable i sostenible, així com de defensar les democràcies i la independència judicial enfront de “ingerències malintencionades”.

Finalment, es va anunciar que 2023 serà l'Any Europeu de la Formació i de la Formació Contínua.

Segons es materialitzen en propostes concretes els donarem seguiment des d'aquesta Alerta.

El discurs complet es pot consultar ací.

Llançament de la Comunitat Política Europea

La primera reunió de la Comunitat Política Europea, que s'ha celebrat aquest 6 d'octubre a Praga, ha congregat a dirigents de tot el continent. A més dels 27 Estats membres de la UE, han participat països com Armènia, l'Azerbaidjan, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia, Geòrgia, Islàndia, Noruega, Turquia, Ucraïna i el Regne Unit, entre altres.

Aquesta Comunitat és una plataforma de coordinació els objectius de la qual són fomentar el diàleg polític i la cooperació per a tractar qüestions d'interés comú i reforçar la seguretat, l'estabilitat i la prosperitat del continent europeu.

Els debats d'aquesta primera reunió s'han centrat en la guerra d'Ucraïna i la crisi energètica.

Les pròximes reunions de la comunitat política europea tindran lloc a Moldàvia, Espanya i el Regne Unit.

Reunió informal dels caps d'Estat o de govern

Els dirigents de la UE es van reunir a Praga el 7 d'octubre per a debatre tres temes estretament vinculats: l'agressió russa a Ucraïna, la crisi energètica i la crisi econòmica. Els dirigents van reafirmar el seu suport a Ucraïna, el president del qual va participar per videoconferència en aqueix moment del debat, i van acordar la importància d'arribar a tercers països per a contrarestar el relat de Rússia. Sobre la crisi energètica, s'han centrat en tres àmbits: reduir la demanda d'electricitat, millorar la seguretat del subministrament i garantir uns preus assequibles per a les llars i les empreses.

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

La UE aprova un huité paquet de sancions contra Rússia

related media

Aquest paquet introdueix noves prohibicions d'importació de la UE per valor de 7.000 milions d'euros per a coartar els ingressos de Rússia, així com restriccions a l'exportació, la qual cosa privarà encara més al complex militar i industrial del Kremlin de components i tecnologies clau, i a l'economia russa de serveis i coneixements especialitzats europeus. Les sancions també privaran a l'exèrcit rus i als seus proveïdors d'altres productes i equips específics necessaris per a lliurar la seua guerra en territori ucraïnés. El paquet també estableix les bases del marc jurídic necessari per a aplicar el topall al preu del petroli previst pel G-7.

El Consell adopta la suspensió total de l'Acord de facilitació de visats amb Rússia

El Consell ha adoptat una Decisió per la qual se suspén totalment l'Acord de facilitació de visats entre la UE i Rússia, en vigor des de 2007. En conseqüència, s'aplicaran als ciutadans russos les normes generals del Codi de visats.

Amb aquesta mesura, la taxa de sol·licitud de visat augmentarà de 35 a 80 euros, s'hauran de presentar proves documentals addicionals, augmentaran els terminis de tramitació i s'aplicaran normes més restrictives per a l'expedició de visats per a entrades múltiples.

La Comissió ha presentat directrius per a ajudar els consolats dels Estats membres a tramitar aquestes sol·licituds.

El Grup BEI comença a desemborsar els 1.590 milions d'euros del segon paquet de resposta urgent per a Ucraïna

El Grup BEI comença a desemborsar els 1.590 milions d'euros del segon paquet de resposta urgent per a Ucraïna

El Banc Europeu d'Inversions (BEI) va desemborsar el 15 de setembre els primers trams del paquet de 1.590 milions d'euros de la Resposta Urgent de Solidaritat d'Ucraïna, amb el suport d'una garantia de la UE.

El finançament desemborsat, de 500 milions d'euros, ajudarà el Govern ucraïnés a cobrir les necessitats prioritàries de finançament a curt termini i a garantir la reparació urgent de les infraestructures viàries, de ponts i ferroviàries danyades. També farà costat a les empreses estatals estratègiques.

Aquests fons formen part del segon paquet de 1.590 milions d'euros de la Resposta Urgent de Solidaritat amb Ucraïna del BEI. El primer paquet d'ajuda d'emergència de 668 milions d'euros es va desemborsar íntegrament un mes després de l'inici de la guerra.

La Comissió proposa un segon tram de 5.000 milions d'euros d'ajuda macrofinancera a Ucraïna

NTI Resources on the War in Ukraine

La Comissió Europea va proposar el 7 de setembre altres 5.000 milions d'euros en préstecs macrofinancers a Ucraïna com a segona part del paquet excepcional d'ajuda macrofinancera de fins a 9.000 milions d'euros, anunciat en la Comunicació de la Comissió de 18 de maig de 2022 i aprovat pel Consell Europeu de 23-24 de juny de 2022. La Comissió va desemborsar els primers 1.000 milions d'euros d'aquest paquet d'ajuda macrofinancera a principis d'agost. Els 3.000 milions d'euros restants es proporcionaran al més prompte possible.

1.000 ferits de guerra ucraïnesos transferits a hospitals europeus

A data 5 d'agost de 2022, la UE havia coordinat amb èxit 1.000 evacuacions mèdiques de pacients ucraïnesos a través del seu Mecanisme de Protecció Civil per a proporcionar-los assistència sanitària especialitzada en hospitals de tota Europa. Com el nombre de ferits a Ucraïna augmenta dia a dia, els hospitals locals tenen dificultats per a atendre la demanda. Per a alleujar la pressió sobre els hospitals locals, des de l'11 de març la UE coordina els trasllats de pacients a altres països europeus que tenen capacitat hospitalària disponible. Polònia, Moldàvia i Eslovàquia són els països amb més saturació. Aquests pacients ja han sigut remesos a 18 països de la Unió.

La Comissió posa en marxa una convocatòria per a investigadors desplaçats d'Ucraïna

En el marc del programa MSCA4Ukraine, finançat per la Comissió a través de les accions Marie Skłodowska-Curie, el 28 de setembre es va publicar una convocatòria de candidatures per a fer costat als investigadors desplaçats d'Ucraïna. Amb un pressupost total de 25 milions d'euros, el programa MSCA4Ucrania oferirà beques per a doctorands i investigadors postdoctorals. Les organitzacions amfitriones i els investigadors interessats poden començar ja a preparar les seues candidatures en el lloc web MSCA4Ukraine.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Primers plans estratègics de la PAC 2023-2027

La Comissió Europea ha aprovat hui el primer paquet de plans estratègics de la PAC corresponents a set països: Dinamarca, Espanya, Finlàndia, França, Irlanda, Polònia i Portugal. La nova PAC està formulada de manera que configure la transició cap a un sector agrícola europeu més sostenible, resilient i modern. El finançament es repartirà més equitativament entre les petites i mitjanes explotacions familiars, així com entre els joves agricultors. A més, es farà costat als agricultors perquè adopten noves innovacions, des de l'agricultura de precisió fins als mètodes de producció agroecològics.

Estratègia de la UE sobre els Productes Tèxtils Sostenibles i Circulars

L'Estratègia proposa accions per a tot el cicle de vida dels productes tèxtils, secundant al mateix temps l'ecosistema en la transició ecològica i digital. Aborda com es dissenyen i utilitzen els productes tèxtils i examina també solucions tecnològiques sostenibles i models empresarials innovadors. Algunes de les mesures que inclou són requisits de disseny per als productes tèxtils perquè incloguen un mínim de fibres reciclades, informació més clara sobre els productes tèxtils, controls estrictes del blanqueig ecològic, mesures per a abordar l'alliberament no intencionat de microplàstics i suport a la investigació i innovació.

Primera llista de projectes transfronterers d'energies renovables

La Comissió ha establit la primera llista de projectes transfronterers d'energies renovables en el marc del Mecanisme Connectar Europa (CEF). L'objectiu és promoure la cooperació transfronterera entre països en l'àmbit de la planificació, el desenvolupament i l'explotació rendible de les fonts d'energia renovables. Aquesta primera llista inclou tres projectes: un parc eòlic marí híbrid entre Estònia i Letònia; una xarxa transfronterera de calefacció urbana entre Alemanya i Polònia; i un projecte de producció d'electricitat renovable a Itàlia, Espanya i Alemanya per a la conversió, transport i ús d'hidrogen verd als Països Baixos i Alemanya.

Informe sobre com protegir millor el patrimoni cultural contra l'impacte del canvi climàtic

Coincidint amb les Jornadas Europeas del Patrimonio 2022, la Comissió va publicar el 7 de setembre un informe sobre com millorar la resiliència del patrimoni cultural per a protegir-lo dels efectes del canvi climàtic. L'informe ha sigut elaborat per 50 experts de 28 països, dels quals 25 són de la Unió Europea, i culmina amb deu recomanacions per a incrementar la resiliència del patrimoni cultural.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Estat de la Unió: noves normes de la UE en matèria de ciberseguretat garanteixen uns equips i programes informàtics més segurs

La Comissió ha presentat hui una proposta de nova Llei de Ciberresiliencia per a protegir els consumidors i les empreses enfront dels productes amb característiques de seguretat inadequades. És una primera legislació d'aquest tipus a escala de la UE i introdueix requisits obligatoris de ciberseguretat per als productes amb elements digitals, al llarg de tot el seu cicle de vida útil. La Llei, anunciada per la presidenta Ursula von der Leyen al setembre de 2021 en el seu discurs sobre l'estat de la Unió Europea, es basa en l'Estratègia de Ciberseguretat de la UE en l'Estratègia de la UE per a una Unió de la Seguretat, totes dues de 2020.

Proposta de Directiva de responsabilitat en matèria de IA per a protegir els consumidors

La Comissió ha adoptat dues propostes per a adaptar les normes de responsabilitat a l'era digital. En primer lloc, proposa modernitzar les normes existents sobre la responsabilitat objectiva dels fabricants pels productes defectuosos perquè els consumidors puguen obtindre una compensació per danys i perjudicis. En segon lloc, proposa per primera vegada una harmonització específica de les normes nacionals sobre responsabilitat civil en matèria de IA.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Acord dels ministres d'energia de la UE per a limitar els preus de l'energia

Durant la sessió extraordinària del Consell d'Energia del 30 de setembre, els ministres d'Energia de la UE han acordat un Reglament per a fer front als elevats preus de l'energia. El Reglament inclou mesures per a reduir la demanda d'electricitat durant les hores punta amb la finalitat de reduir els preus de l'electricitat per als consumidors. Introdueix mesures per a recaptar l'excedent d'ingressos procedents de la producció d'electricitat i una contribució solidària dels beneficis extraordinaris dels sectors dels combustibles fòssils, que s'utilitzarà per a mitigar l'efecte dels elevats preus en els clients finals.

Proposta de prohibició en el mercat de la UE els productes obtinguts amb treball forçós

La Comissió ha proposat prohibir en el mercat de la UE els productes obtinguts amb treball forçós, tal com va anunciar la presidenta Von der Leyen en el discurs sobre l'estat de la Unió de 2021. La proposta abasta tots els productes, tant els fabricats a la UE com els importats. Les autoritats nacionals estaran facultades per a retirar del mercat de la UE aquests productes després d'una investigació. La proposta deu ara ser debatuda i aprovada pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea abans que puga entrar en vigor.

Paquet contra la contaminació per amiant

L'amiant és una substància cancerígena summament perillosa que segueix present en molts dels nostres edificis i és responsable de nombroses morts evitables a la UE. La Comissió ha presentat un paquet d'accions amb enfocament global per a protegir millor contra l'amiant a les persones i al medi ambient i garantir un futur sense amiant. El paquet consisteix en: una Comunicació sobre el treball per un futur sense amiant; i una proposta de modificació de la Directiva sobre l'amiant en el treball.

Iniciativa Ciutadana Europea: Registre d'una nova iniciativa sobre discapacitats d'aprenentatge

La Comissió ha decidit hui registrar una iniciativa ciutadana europea (ICE) titulada «Parar atenció a les dificultats específiques d'aprenentatge a nivell de la UE». La iniciativa té per objecte facilitar l'accés a l'educació de les persones amb dificultats específiques d'aprenentatge (per exemple, dislèxia, discalcúlia o disgrafia). Es demana a la Comissió que presente una proposta de directrius comunes sobre com detectar i afrontar aquestes dificultats, a fi de garantir una millor integració de les persones amb aquestes dificultats en el sistema educatiu, i intervindre de manera significativa en la investigació.

Competència: es retira el Marc Temporal Antimonopoli COVID

La Comissió també ha decidit hui retirar el Marc Temporal Antimonopoli COVID a la llum de la millora relativa de la crisi sanitària a Europa. El Marc Temporal Antimonopoli COVID, adoptat a l'abril de 2020, va permetre a la Comissió avaluar projectes de cooperació empresarial en resposta a situacions d'urgència derivades de la pandèmia de coronavirus. En cas de deterioració sobtada i inesperada de la situació sanitària i de les consegüents interrupcions del subministrament de productes i serveis essencials, les empreses podran sol·licitar orientacions conformement a la Comunicació sobre orientacions informals revisada.

Defensa de la competència: actualització de l'eina «eLeniency»

La Comissió ha millorat la seua plataforma en línia «eLeniency» per a garantir que les empreses que són part en procediments en casos de càrtel i defensa de la competència puguen accedir de manera fàcil i segura als documents en línia. Aquesta nova versió permet una interacció més eficaç amb les parts i adapta l'eina als nous mètodes de treball actuals. La nova versió bidireccional permetrà a la Comissió mostrar documents en línia de manera fàcil i segura. Així doncs, les parts ja no hauran d'acudir als locals de la Comissió per a accedir als documents subjectes a protecció especial.

Adhesió al Conveni de la Haia sobre el reconeixement de resolucions judicials en matèria civil i mercantil

El Consell va adoptar el 12 de juliol una Decisió relativa a l'adhesió de la Unió Europea al Conveni sobre el Reconeixement i l'Execució de Resolucions Judicials Estrangeres en matèria Civil o Mercantil. El Conveni promourà l'accés efectiu a la justícia per a tots i facilitarà el comerç, la inversió i la mobilitat internacionals mitjançant la reducció dels riscos i les despeses dels plets transfronterers. Permetrà als ciutadans i a les empreses de la UE obtindre el reconeixement i l'execució de les resolucions d'un tribunal de la UE als països participants no pertanyents a la UE i garantirà que les resolucions judicials de tercers països es reconeguen i executen a la UE únicament quan es respecten els principis fonamentals del Dret de la UE.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Nou Pla d'Acció ASEAN - EU (2023-2027)

Aquest Pla d'Acció per a Implementar l'Associació Estratègica ASEAN (Associació de Nacions d'Àsia Sud-oriental) - UE reemplaça el Pla d'Acció ASEAN-UE (2018-2022). Les principals missions seran combatre el terrorisme, els delictes transnacionals, la seguretat i millorar el diàleg estratègic i la cooperació a múltiples nivells.

La UE envia més suport econòmic a Uganda

La UE ha assignat 4 milions d'euros addicionals a Uganda per a ajudar el país a fer front a l'afluència de nous refugiats de la República Democràtica del Congo (RDC) i abordar la inseguretat alimentària a la regió de Karamoja d'Uganda, a la frontera amb Kenya. L'import addicional eleva el finançament total per a Uganda a 34 milions d'euros en 2022. La situació de seguretat a la República Democràtica del Congo ha provocat que un gran nombre de persones busquen refugi en la veïna Uganda, amb més de 57 000 arribant des de gener de 2022.

Finalitzat el text de l'Acord d'Associació i Cooperació UE-Tailàndia (PCA)

La Unió Europea i Tailàndia han finalitzat el text de l'Acord d'Associació i Cooperació UE-Tailàndia (PCA). El ACC millorarà el diàleg polític sobre qüestions d'interés mundial i donarà més marge per a la cooperació de benefici mutu en una àmplia quantitat d'àrees polítiques. El ACC amb Tailàndia es va rubricar per primera vegada al març de 2013, però la seua signatura es va suspendre en 2014 després que els militars prengueren possessió al país. Les negociacions de l'Acord es van reprendre el 13 de juliol de 2021 i van concloure després de la setena ronda l'11 de juny de 2022.

La UE reforça el Mecanisme de suport als defensors de DDHH

La comissària d'Associacions Internacionals, Jutta Urpilainen, va signar el 29 de setembre la dotació de 30 milions EUR per a la nova fase del Mecanisme de la UE de suport als defensors de Drets Humans. És gestionat per Protectdefenders.eu, un consorci de dotze ONG de defensa dels drets humans. Els fons addicionals li permetran proporcionar un suport eficient, estratègic i flexible a un major nombre de defensors en situació de risc.

L'acord comercial UE-Canadà (ZETA) compleix cinc anys

El 21 de setembre es va complir el cinqué aniversari de l'Acord Econòmic i Comercial Global (CETA) entre la UE i el Canadà, que encara es troba en aplicació provisional mancant que Itàlia de la seua conformitat. El CETA és un pilar fonamental de l'associació política, comercial i econòmica entre la UE i el Canadà. L'acord ha contribuït a impulsar el comerç i ha proporcionat a la UE una font sòlida i fiable de subministrament de recursos clau, com l'energia i les matèries primeres.

La UE adopta el primer Pla d'Acció per a cooperar amb joves de tot el món

La Comissió i l'Alt Representant han adoptat el Pla d'Acció per a la Joventut en l'Acció Exterior de la UE per a 2022-2027, el primer marc polític de la història en favor d'una cooperació estratègica amb els joves de tot el món. El Pla d'Acció per a la Joventut en l'Acció Exterior de la UE reforçarà les iniciatives en curs i posarà en marxa altres noves com la Iniciativa Joventut i Dones en la Democràcia, El Fons d'Apoderament dels Joves i L'Acadèmia de la Joventut Àfrica-Europa. 

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Presentada la nova Estratègia Europea de Cures

La Comissió va presentar el 7 de setembre la nova Estratègia de Cures, que té com a objectiu garantir uns serveis assistencials de qualitat, assequibles i accessibles en tota la Unió Europea, així com millorar la situació dels cuidadors -professionals o no- i dels receptors de cures, millorant al mateix temps les condicions de treball i la conciliació de la vida familiar i la vida professional dels cuidadors. Va acompanyada de recomanacions per als Estats membres sobre la revisió dels objectius de Barcelona en matèria d'educació i cures.

Aprovada la Directiva sobre Salaris Mínims Adequats

El Parlament Europeu va aprovar la nova directiva sobre Salaris Mínims Adequats, que ja havia sigut acordada pel Consell al juny. El seu objectiu és millorar les condicions de treball i de vida del conjunt de treballadors de la UE. Per a aconseguir-ho, estableix requisits mínims sobre els salaris. La seua fixació continuarà sent una competència dels Estats, que tenen dos anys per a transposar la Directiva. Igualment, la norma dotarà de major importància a la negociació col·lectiva sectorial i intersectorial, de manera que siga superior al 80%.

Noves recomanacions sobre la Renda Mínima

Aquesta iniciativa té per objecte donar suport a les polítiques dels Estats membres per a alleujar la pobresa i previndre l'exclusió social. Està d'acord amb el principi 14 del pilar europeu de drets socials. Aquest principi estableix que tota persona que manque de recursos suficients té dret a unes prestacions de renda mínima adequades que garantisquen una vida digna i l'accés a béns i serveis de capacitació.

La Comissió adopta la iniciativa d'orientacions sobre impacte distributiu

Aquesta iniciativa -la qual és una comunicació que està en fase d'Adopció per part de la Comissió-,anunciada en el Pla d'Acció del Pilar Europeu de Drets Socials, té per objecte proporcionar orientacions als Estats membres relatives a la utilització de manera òptima d'avaluacions d'impacte distributiu per a identificar millor les repercussions de les reformes i inversions sobre la renda dels diferents grups.

Renda mínima: noves recomanacions del Consell als Estats

La Comissió ha demanat als Estats membres que modernitzen els seus règims de renda mínima com a part del compromís actual de reduir la pobresa i l'exclusió social a Europa. En la proposta de Recomanació del Consell sobre una renda mínima que procure la inclusió activa, s'estableix la manera en la qual els Estats membres poden modernitzar els seus règims de renda mínima per a fer-los més eficaces, com per exemple a través de procediments de sol·licitud que siguen accessibles, simplificats i anar acompanyats d'informació que es comprenga amb facilitat.

Nou enfocament per a la detecció del càncer: més i millor garbellat

Com a part del Pla de la UE per al Garbellat del Càncer que es proposarà en el marc del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, la Comissió presenta un nou enfocament per a ajudar els Estats membres a intensificar el garbellat del càncer. Centrant-se en la detecció de càncers en una fase inicial, l'objectiu de la recomanació proposada és augmentar el número de garbellats, cobrint més grups objectiu i més càncers.

 

un nou impuls a la democràcia

 

La Comissió proposa nova llei sobre llibertat informativa

La Comissió Europea ha presentat la Llei Europea de Llibertat dels Mitjans de comunicació, un nou conjunt de normes per a protegir el pluralisme i la independència dels mitjans de comunicació a la UE. Aquesta llei va ser una de les propostes de la presidenta Von der Leyen en el discurs sobre l'Estat de la UE en 2022. Se centra en la independència i el finançament estable dels mitjans de comunicació de servei públic, així com en la transparència de la propietat dels mitjans de comunicació i de l'assignació de publicitat estatal. També estableix mesures per a protegir la independència dels editors i revelar els conflictes d'interessos.

Posada en marxa de la Cohort de Participació Juvenil per a promoure la democràcia

En ocasió del Dia Internacional de la Democràcia i de l'Any Europeu de la Joventut, la Comissió Europea ha posat en marxa la Cohort de Compromís Polític i Cívic de la Joventut per a ajudar els joves a promoure la democràcia a escala local i mundial. La Comissió Europea és un dels colíders de la Cohort juntament amb els Governs de Nepal i Ghana, European Partenariat for Democracy, AfricTivistes, i European Democracy Youth Network

 

CÚRIA

 

El TJUE declara il·legal la retenció indiscriminada de dades

Els governs de la UE no poden retindre indiscriminadament dades personals llevat que existisca una amenaça greu per a la seguretat nacional, va dir el dimarts el màxim tribunal europeu, la qual cosa suposa un revés per als països de la UE que aposten per lleis de retenció massiva de dades per a combatre el crim i salvaguardar la seguretat nacional. 

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Laura Chillerón, Raúl Martínez  y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2021