https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 51 – març 2024

 

ESPECIAL ALERTA EUROPA ELECCIONS EUROPEES 2024

 

Què ha passat en la legislatura que es tanca?

El pròxim 9 de juny se celebren les eleccions al Parlament Europeu, quan decidim col·lectivament el futur de la Unió Europea. Però també és el moment per a expressar la nostra opinió sobre els temes que ens preocupen i per a valorar les polítiques i actuacions que durant estos últims cinc anys han dut a terme les institucions europees.

En este número especial d'Alerta Europa Eleccions 2024, us proposem fer un repàs a les polítiques més importants desenvolupades per la Unió durant la legislatura que ara conclou, a les quals s'han sumat les ràpides respostes a les crisis.

Esperem que us servisca d'ajuda per a contextualitzar els debats i el desenvolupament de les eleccions.

.

 

                         LES PRIORITATS DE LA COMISSIÓ VON DER LEYEN

 

El Pacte Verd europeu

El Pacte Verd Europeu ha suposat:

·         L'aprovació, en 2021 de la Llei Europea del Clima, que reflectix el compromís d'Europa a ser climàticament neutra per a 2050, impulsant una transició neta que protegisca les persones i al planeta.

·         S'ha establit l'objectiu de reduir almenys el 55% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle per a finals d'esta dècada i, addicionalment, la UE ha recomanat reduir les emissions al 90% per a l'any 2040.

·         S'ha produït un increment de les inversions per a pal·liar la crisi climàtica, perquè quasi 400 mil milions d'euros de fons provinents de NextGenerationEU i de la política de cohesió estan finançant projectes relacionats amb el clima.

·         La Llei d'Indústria Net-Zero ha fomentat el desenvolupament de tecnologies innovadores per a reduir les emissions.

·         S'ha implementat el Mecanisme d'Ajust en Frontera de Carboni (MAFC), que pretén garantir la reducció de les emissions independentment del lloc on es produïsquen.

·         S'ha creat el Fons de Transició Justa i el Fons Social per al Clima per a fer costat als qui són més vulnerables i enfronten majors desafiaments a l'hora d'adaptar-se.

Construint el lideratge digital europeu

Europa està reforçant el seu lideratge digital:

·         S’han invertit milers de milions en l'expansió de la fibra òptica i el 5G i s'han connectat regions rurals i a centenars de milers de treballadors amb habilitats per al futur digital.

·         La Llei de IA favorable a la innovació, Europa és el primer i fins ara únic continent a tindre una regulació de IA centrada en usos d'alt risc. Més que un compendi de regles, la Llei de IA és un trampolí perquè les empreses lideren el camí en el desenvolupament de IA de confiança.

·         La Llei Europea de Xips, que va entrar en vigor al setembre de 2023, enfortix la competitivitat i la resiliència d'Europa en impulsar la fabricació, estimular l'ecosistema de disseny europeu i donar suport a l'expansió i la innovació en tota la cadena de valor.

·         El Programa de Polítiques de la Dècada Digital ha fet un seguiment de rendiment en quatre àrees: habilitats digitals dels ciutadans; adopció de noves tecnologies per part de les empreses, com IA, dades i núvol; avanç de la connectivitat, computació i infraestructures de dades de la UE; i disponibilitat de servicis públics i administració en línia. De cara al 2030, es busca que el 80% de les persones de 16 a 74 anys tinguen habilitats digitals bàsiques.

Una economia social de mercat que atén a les coses importants

·         El Pacte per les Competències facilita als treballadors formació per a satisfer les necessitats de les empreses, amb una inversió de 65 mil milions d'euros del pressupost de la UE i NextGenerationEU.

·         S'ha establit un marc de la UE per a millorar l'adequació dels salaris mínims, amb la finalitat que els treballadors tinguen salaris que els permeten viure dignament onsevulla que treballen. Addicionalment s'han proposat normes per a millorar les condicions laborals del teletreball.

·         Les normes sobre transparència salarial pretenen fer realitat el principi bàsic que el treball igual mereix un salari igual o la Directiva 'Dones en els consells d'administració'.

·         La Comissió també ha presentat iniciatives contra el racisme i l'antisemitisme: en 2020, es va implementar el primer pla d'acció contra el racisme i la primera estratègia de la UE contra l'antisemitisme en 2021. També a favor de les persones LGBTIQ, amb una primera estratègia 2020-2025, les persones amb discapacitats i la població gitana.

Enfortiment de la democràcia i l'Estat de Dret

La Unió Europea ha desenvolupat normativa específica per a defendre i reforçar la democràcia, contrarestar la ingerència estrangera, lluitar contra la desinformació i protegir la llibertat i el pluralisme dels mitjans de comunicació, així com la seguretat dels periodistes.

A més, quan la via del diàleg no ha sigut suficient, s'han utilitzat les sancions o el Mecanisme de Condicionalitat Pressupostària, que permet suspendre els pagaments amb càrrec al pressupost de la UE en cas que no es respecte l'Estat de Dret en un país, com ha ocorregut en el cas d'Hongria.

D'altra banda, amb el Pla d'Acció Europeu per a la Democràcia s'han pres mesures concretes per a promoure eleccions lliures i justes, reforçar la llibertat dels mitjans de comunicació i lluitar contra la desinformació.

Amb la Llei Europea de Llibertat dels Mitjans de comunicació, s'ha establit un conjunt de salvaguardes comunes per a protegir la llibertat i el pluralisme dels mitjans de comunicació a Europa.

Lluita contra la immigració irregular

·         El nou Pacte sobre Migració i Asil ha permès que la Unió dispose ara d'un sistema comú de la UE per a gestionar la migració. Les noves normes aclarixen els criteris per a concedir protecció internacional, els drets i obligacions dels refugiats i introduïxen regles més estrictes per a sancionar els moviments no autoritzats dins de la UE.

·         La Directiva sobre la targeta blava permet als treballadors altament qualificats de països no pertanyents a la UE beneficiar-se de procediments d'admissió accelerats.

·         La unió ha proporcionat ajuda financera als Estats membres. Al voltant de 6.000 milions d'euros procedents del Fons d'Asil, Migració i Integració (2019-2023) s'han desemborsat per a ajudar als Estats membres en la gestió la migració; 3.000 milions d'euros del Fons de Seguretat Interior - Fronteres i Visats (2019-2020) per a la gestió de les fronteres; i 1.000 milions d'euros del Fons de Seguretat Interior Fons de Seguretat Interior - Policia (2019-2020).

Una Europa més forta en el món

La capacitat de la UE per a establir poderoses aliances a tot el món ha contribuït a reforçar el paper d'Europa en l'escena internacional:

·         La Unió ha reconduït, després d'un període marcat per desacords, la relació amb els Estats Units. En 2021 es va instituir el Consell UE-EUA de Comerç i Tecnologia, que s'ha convertit en un fòrum privilegiat per als intercanvis bilaterals. S'han aconseguit avanços en el Consell d'Energia UE-EUA i en el Diàleg UE-EUA sobre energia i s'ha coordinat les accions per a fer costat a Ucraïna en la seua guerra contra l'agressió russa.

·         També s'han redefinit les relacions posteriors al Brexit amb el Regne Unit, negociant el Marc de Windsor.

·         S'han celebrat un número rècord d'acords comercials (42 acords preferencials amb 74 països).

·         S'ha firmat tres acords de lliure comerç de nova generació amb Nova Zelanda, Xile i Kenya. De la mateixa manera, s'ha celebrat un primer acord d'inversió sostenible amb Angola i un acord sobre fluxos de dades amb el Japó.

S'ha desenvolupat una nova estratègia amb Xina, centrada en la «reducció de riscos» en lloc d'en la dissociació. S'han mantingut obertes les línies de comunicació i s'ha col·laborat per a abordar reptes comuns, com el canvi climàtic. Però també s'ha denunciat sistemàticament la deterioració de la situació dels drets humans.

 

EUROPA ABORDA LES CRISIS

 

Gestió de la Covid-19

La Unió Europea ha afrontat la crisi sanitària provocada per la COVID-19 amb importants mesures:

·         Garantint l'accés de tots els ciutadans a la vacunació, aconseguint que més del 80% de la població adulta reba almenys el primer cicle de vacunació.

·         El Certificat COVID digital de la UE ha permès a la ciutadania viatjar amb seguretat per diferents països.

·         L'instrument de suport temporal per a mitigar els riscos de desocupació en cas d'emergència (SURE), ha permès que es mantinguen obertes moltes empreses i milions d'ocupacions, evitant una crisi econòmica i social massiva.

·         S'ha impulsat la creació d'una Unió Europea de la Salut per a poder previndre i respondre de manera conjunta a les crisis sanitàries.

·         S'han reforçat les competències de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

·         S'ha creat l'Autoritat de Preparació i Resposta a Emergències Sanitàries (HERA), encarregada de garantir que la UE i els Estats membres estiguen millor preparats per a afrontar futures amenaces transfrontereres per a la salut.

Recuperació d'Europa

Davant la profunda recessió econòmica provocada per la pandèmia, la Unió ha garantit la recuperació de les economies dels Estats membres:

·         El pla de recuperació Next Generation EU ha suposat una inversió de més de 800 mil milions d'euros enfocada a promoure la recuperació i reconstrucció socioeconòmica d'Europa. A través d'este instrument s'han finançat nombrosos projectes com a parcs eòlics marins, trens elèctrics, servicis públics digitals o hospitals. Al mateix temps, Next Generation EU ha permès als Estats membres desenvolupar reformes profundes de les seues institucions i estructures, com pot ser la reforma dels mercats laborals o dels sistemes de pensions.

·         Next Generation EU està especialment centrat en afavorir la transició ecològica i digital. D'esta manera, el 40% dels fons s'han invertit en l'acció climàtica i el 26% en acció digital. A més, gràcies a les mesures impulsades en matèria de medi ambient, 5.8 milions de persones a la Unió Europea s'han beneficiat de mesures de protecció enfront de desastres climàtics.

Resposta davant la guerra d'Ucraïna

La Unió Europea ha respost a l'agressió russa a Ucraïna amb diverses mesures:

·         Acollint a més de 4 milions de refugiats ucraïnesos a la UE.

·         Organitzant el lliurament d'ajuda humanitària, financera i militar sense precedents, aconseguint més de 88.000 milions d'euros.

·         El nou Mecanisme per a Ucraïna suposa entregar altres 50.000 milions d'euros en els pròxims 4 anys per a ajudar a proporcionar servicis bàsics.

·         S'ha pres la decisió històrica d'iniciar negociacions d'adhesió.

·         El pla Solidarity Lanes ha ajudat a exportar 122 milions de tones de productes ucraïnesos, incloses quasi 64 milions de tones de productes agrícoles.

·         S'han mobilitzat més de 28 mil milions d'euros en suport militar, inclosos més de 6 mil milions d'euros del Fons Europeu de Pau.

·         La Missió d'Assistència Militar de la UE per a Ucraïna ha entrenat fins ara a més de 40.000 soldats ucraïnesos.

·         S'han implementat 13 paquets de sancions d'ampli abast per a Rússia.

Enfortint la resiliència, seguretat i capacitat de defensa europees

Davant el canvi fonamental en l'entorn estratègic que ens envolta, Europa ha pres decisions com:

·         Una nova Estratègia Industrial de Defensa Europea, que ajuda a unir els esforços dels Estats membres i les empreses europees, des de la investigació fins a la industrialització i comercialització de nous sistemes de defensa, passant per l'augment de la producció, la contractació coordinada i la seguretat de subministrament.

·         Amb el Fons Europeu de Defensa, la Llei de Reforç de la Indústria de Defensa Europea a través de la Contractació Comuna i la Llei de Suport a la Producció de Municions, s'està mobilitzant la indústria de defensa europea.

·         S'ha enfortit la seguretat física de les infraestructures crítiques gràcies a la Directiva de Resiliència d'Entitats Crítiques.

·         S'ha actuat per a contrarestar l'augment de la desinformació i la informació errònia, especialment en línia, i a més s'ha enfortit el Codi de Pràctiques sobre Desinformació. Amb la Llei de Servicis Digitals, s'han afegit mitjans addicionals per a previndre la difusió d'informació falsa en línia.

Resposta a la crisi energètica

En llançar la invasió contra Ucraïna, Rússia va utilitzar l'energia com a xantatge, desencadenant una crisi energètica a Europa i el temor a corts de la xarxa. La Unió ha donat solucions comunes a esta crisi:

·         Amb el pla REPowerEU ha assegurat el subministrament energètic i reduït la dependència de Rússia.

·         S'han diversificat els subministraments, a través de nous socis fiables.

·         S'ha reduït el consum de gas en un 18%, gràcies als esforços de la població i les empreses europees. Així mateix, es van redoblar esforços en la implementació d'energies renovables.

·         La Plataforma d'Energia de la UE ha unificat la demanda de gas i llançat licitacions competitives, donant a empreses europees una posició de negociació més sòlida en els mercats globals.

Suport en els desastres humanitaris

Europa ha enfortit la seua capacitat de brindar suport vital als països afectats per desastres, des d'inundacions fins a incendis forestals i des de terratrémols fins a emergències mèdiques: Amb el pla REPowerEU ha assegurat el subministrament energètic i reduït la dependència de Rússia.

·         El Mecanisme de Protecció Civil de la UE ha canalitzat el suport a la ciutadania en el continent i més enllà. Assistència en moments tan crítics com els terratrémols mortals d'Albània, Croàcia o Turquia i com les inundacions a Bèlgica, Alemanya, Itàlia i Eslovènia.

·         Des de 2019, s'han proporcionat més de 3 mil milions d'euros a través del Fons de Solidaritat de la UE als Estats membres i països candidats afectats per desastres naturals i emergències de salut pública.

 

                              EUROPE DIRECT I LES ELECCIONS EUROPEES

 

Més informació sobre les eleccions europees

Si necessites més informació pots visitar la pàgina fes servir el teu vot, on trobaràs informació sobre com votar, com funcionen les votacions, els grups polítics del parlament europeu, etc. També disposen de material per a realitzar difusió de les eleccions i recursos didàctics per a la seua comprensió.

Si eres primer votant, et pot servir d'ajuda la informació continguda en Learning corner.

Si vols saber que fa la Unió per tu, disposes també d'una pàgina web específica.

Una informació més general sobre les institucions i les polítiques europees, la pots trobar en la pàgina Europe Direct Comunitat Valenciana.

 

Esta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Ana Enguídanos, Jaume Alandes, Josep Delgado de Molina, Oscar Mercader Martín, Carlos Artés Beltran, Ángela Yagüe Plasencia y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2024