https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 


Alerta nº 27 - Juliol 2021

 

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Cimera Consell Europeu

Els membres del Consell Europeu es van reunir els dies 24 i 25 de juny. Els debats es van centrar en COVID-19 i la revisió de les recomanacions per a restablir la plena circulació, la migració i les relacions exteriors, en particular les relacions amb Turquia, Biolorrusia i Rússia, així com en la recuperació econòmica i els reptes per a la zona de l'euro. Així mateix, el Consell Europeu va mantindre un canvi d'impressions amb António Guterres, secretari general de les Nacions Unides.

Conferència Futur d'Europa: Ple inaugural

El 19 de juny es va celebrar a Estrasburg el ple inaugural de la Conferència sobre el Futur d'Europa, donant inici a una sèrie de debats dirigits per ciutadans que permetrà a persones de tota Europa compartir les seues idees i ajudar a donar forma a un futur europeu comú. Després dels discursos d'obertura dels copresidents del Comité Executiu, els representants —que inclouen a ciutadans— van debatre sobre l'objectiu de la Conferència, sobre els panells de ciutadans europeus, els esdeveniments nacionals i la plataforma digital multilingüe. Pròximament, durant els mesos de setembre i octubre, els panells de ciutadans europeus es reuniran per a preparar les seues aportacions als futurs debats en el ple. Europe Direct Comunitat Valenciana ha sigut designada hub de difusió  consulta'ns! Participa!

Declaració de la Presidenta de la Comissió contra projecte llei hongarés discriminatori

El 23 de juny, la Presidenta de la Comissió Europea ha publicat una Declaració de condemna al projecte de llei hongarés que discrimina les persones per la seua orientació sexual, la qual cosa va en contra dels valors fonamentals de la Unió Europea.

Per aquest motiu, va ordenar la remissió d'una carta formal amb les objeccions legals a aquesta llei abans de la seua entrada en vigor.

Brexit: Fi del període de transició per a sol·licitar residència

El 30 de juny va finalitzar el període transitori per a sol·licitar el ‘settled estatus’ o ‘pre-settled estatus’ sobre la base del ‘EU Settlement Scheme’ per a ciutadans de la Unió Europea al Regne Unit al fet que volien continuar residint, treballant o estudiant al Regne Unit després de la citada data.

Més informació en la nostra pàgina BREXIT i en la web del govern britànic així com en la finestreta única de l'Ambaixada d'Espanya a Londres

Pressupost de la UE per al 2022

La Comissió Europea va proposar el 8 de juny un pressupost anual de la UE per valor de 167.800 milions d'euros per a 2022, que es complementarà amb uns 143.500 milions d'euros en concepte de subvencions amb càrrec a NextGenerationEU.

El pressupost tractarà de cobrir les següents prioritats: PAC; desenvolupament regional i cohesió; ajuda humanitària; investigació i innovació; digitalització; inclusió; espai; fronteres; adhesió de nous països; migració; mercat únic; seguretat i sanitat.

Així, es pretén amb aquest pressupost accelerar la recuperació d'Europa i avançar cap a un futur ecològic, digital i resilient.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Acord polític sobre la nova PAC

El passat 25 de juny el Consell i el Parlament van aconseguir un acord polític provisional sobre la nova política agrícola comuna, confirmat pel Consell el 29 de juny.

Aquesta nova PAC 2023-2027introducirá mesures com la inclusió de la condicionalitat social; suport a joves agricultors; integració amb el Pacte Verd Europeu; la simplificació de les normes actuals; la introducció de reserva agrícola, entre altres qüestions.

Per a la seua entrada en vigor, després de perfilar-se detalls tècnics, només ha de ser aprovada formalment pel Parlament Europeu i adoptada pel Consell. Amb tot això, es pretén introduir una PAC més justa, més ecològica, més respectuosa amb els animals i més flexible. El règim transitori continuarà aplicant-se fins a 2023.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Aplicació de noves normes de la UE sobre drets d'autorràdio i TV

El 7 de juny era la data límit perquè els Estats membres transposaren la Directiva sobre drets d'autor i la Directiva sobre programes de ràdio i televisió, que van entrar en vigor en 2019. L'objectiu és modernitzar les normes de drets d'autor de la UE i permetre que els consumidors i que els creadors aprofiten al màxim el món digital, on els serveis de transmissió de música, les plataformes de contingut pujat pels usuaris s'han convertit en les principals portes d'entrada per a accedir a treballs creatius i articles de premsa.

En el cas de no trasposició, alguns dels seus preceptes poden ser aplicats directament.

Ciberseguretatunitat informàtica conjunta

La Comissió va proposar el 23 de juny la creació d'una unitat informàtica conjunta per a intensificar la resposta coordinada de la UE als ciberincidents de seguretat a gran escala que afecten els serveis públics i a la vida de les empreses i els ciutadans en tota la Unió Europea; tenint en compte que la ciberseguretat és una de les principals prioritats de la Comissió i una pedra angular d'una Europa digital i connectada.

La creació d'aquesta unitat es realitzarà en quatre etapes, en règim de responsabilitat comuna amb els Estats membres i les diferents entitats amb activitats en aquest àmbit. L'objectiu és vetlar perquè aquesta unitat comence a funcionar a tot tardar el 30 de juny de 2022 i estiga completament creada un any després, a tot tardar el 30 de juny de 2023.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Signatura del Reglament sobre el Certificat COVID Digital

Els presidents de les tres institucions de la UE, la Comissió, el Parlament Europeu i el Consell, juntament amb el primer ministre portugués, van assistir el passat 14 de juny a la signatura del Reglament sobre el Certificat COVID Digital, marcant el final del procés legislatiu. El Reglament, aplicable durant dotze mesos a partir de l'1 de juliol de 2021, pretén facilitar la lliure circulació a la UE sota un marc de seguretat garantit, eximint als seus titulars de restriccions com la quarantena. Accessible a tots els ciutadans, el certificat abasta la vacunació, les proves diagnòstiques i la recuperació, existirà en format digital i imprès amb codi QR i signatura digital i serà gratuït.

Next Generation EU: la Comissió recapta 20000 milions

La Comissió Europea va recaptar el passat 15 de juny en la seua primera operació NextGenerationEU 20000 milions d'euros a través d'un bo a deu anys que vencerà el pròxim 4 de juliol de 2031. Considerada com la major emissió de bons institucionals a Europa, l'operació pretén finançar la recuperació de la crisi del coronavirus i les seues conseqüències. Els fons es destinaran a atendre els primers pagaments del programa NextGenerationEU en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. A la fi de 2021, la Comissió espera recaptar 80000 milions d'euros en bons que es complementaran amb títols de deute a curt termini de conformitat amb el pla de finançament publicat al juny de 2021

Aprovació del pla de recuperació d'Espanya

La Comissió Europea va aprovar el passat 16 de juny el pla de recuperació i resiliència d'Espanya per a optar als 69500 milions d'euros en subvencions que li corresponen en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. En aquest sentit, l'anàlisi de la Comissió ha tingut especialment en compte si les inversions i reformes plantejades en el pla casen amb els reptes assenyalats en el marc del Semestre Europeu, posant el focus d'atenció en la transició ecològica i digital, la creació d'ocupació, el reforç del potencial de creixement i la resiliència econòmica, institucional i social d'Espanya.

Quadre Europeu d'Indicadors de la Innovació

La Comissió Europea va publicar el passat 21 de juny el quadre europeu de la innovació de 2021 en el qual pot observar-se que els resultats d'Europa en matèria d'innovació han millorat progressivament amb un augment, de mitjana, del 12,5% del seu rendiment. Així mateix, s'observa una convergència constant entre països i per tant la reducció de la bretxa d'innovació tant a escala europea com regional. Quant al panorama mundial, la UE presenta millors resultats que competidors com Rússia, la Xina o l'Índia, però no arriba a aconseguir a potències com Corea del Sud, els Estats Units o el Japó.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Acción exterior: nuevo presupuesto de la UE

La Comissió, el Parlament Europeu i el Consell donen llum verda al nou pressupost de la UE en matèria d'acció exterior dotat de 79.500 milions d'euros. Aquesta assignació s'utilitzarà per a associacions internacionals sobre desenvolupament sostenible, democràcia, drets humans, canvi climàtic, pau i seguretat. El nou instrument afavorirà especialment als països més necessitats i contribuirà a la consecució dels compromisos i objectius internacionals acordats per la Unió com puguen ser els Objectius de Desenvolupament Sosteniblel'Agenda 2030 o l'Acord de París.

Acord sobre aeronaus civils UE-EUA

Després de 17 anys de litigis, la Unió Europea i els Estats Units han arribat a un acord sobre les grans aeronaus civils amb la finalitat de preservar les condicions equitatives entre els fabricants i evitar futurs litigis. L'acord preveu així mateix la suspensió de l'aplicació d'aranzels per valor d'11.500 milions d'euros durant un període de 5 anys, així com el compromís de proporcionar finançament per a I+D, establir un grup de treball coordinat pels ministres de Comerç o col·laborar en la lluita contra la competència deslleial.

Creació del Consell de Comerç i Tecnologia UE-EUA

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen, i el president dels Estats Units, Joe Biden, van donar llum verda el passat 15 de juny al Consell de Comerç i Tecnologia UE-EUA. Concebut com un fòrum de debat, servirà de pont entre totes dues potències per a la coordinació d'accions en matèria de comerç, economia o tecnologia i afavorirà les relacions transatlàntiques sobre la base dels valors democràtics compartits. Paral·lelament, s'establirà un diàleg conjunt sobre política de competència en tecnologia amb la finalitat de reforçar els sectors tecnològics i coordinar enfocaments comuns.

Modernització de l'Organització Mundial de Duanes (OMA)

La Unió Europea ha proposat una reforma general de l'Organització Mundial de Duanes (OMA) amb la finalitat d'adaptar la institució al context internacional actual, reforçar el seu posicionament global i afavorir la transició ecològica i digital. A manera de recomanacions, la UE considera necessari fixar prioritats estratègiques més clares sobre la labor de la OMA per a garantir l'eficàcia en la presa de decisions, posant el focus d'atenció en el comerç electrònic, la digitalització de les duanes, l'ús i intercanvi de dades, l'agenda verda i la protecció del medi ambient, la millora de la transparència i els processos institucionals, el reforç del multilatelarisme o el control sobre els recursos de finançament.

El consell de la OMA haurà de debatre aquestes propostes per a, en el seu cas incloure-les en el seu programa estratègic.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Protecció de les persones que treballen en plataformes digitals-consulta a interlocutors

La Comissió ha posat en marxa la segona fase de consulta als interlocutors socials europeus sobre com millorar les condicions laborals de les persones que exerceixen la seua activitat a través de plataformes de treball digitals. Després d'una primera fase de consultes, que va finalitzar el passat 7 d'abril, en aquesta segona fase de consulta es preveu recaptar les opinions dels interlocutors socials sobre com garantir que els qui treballen a través de plataformes digitals tinga unes condicions laborals dignes, sense deixar per això de recolzar el creixement sostenible de les plataformes de treball digitals a la UE.

Plataforma per a combatre el “Sinhogarismo

En la conferència d'alt nivell celebrada a Lisboa el passat 21 de juny coorganitzada per la Presidència portuguesa del Consell de la Unió Europea, la Comissió Europea i la FEANTSA (Federació Europea d'Organitzacions Nacionals que treballen amb les Persones Sense Llar), s'ha signat la Declaració sobre la Plataforma Europea per a Combatre el “Sinhogarismo”, una iniciativa pionera per a arribar a un enteniment comú i un compromís i garantir avanços concrets en la lluita contra el “sinhogarismo” en els Estats membres, en el marc del Pla d'acció Del Pilar Europeu de Drets Socials.

 

UN NOU IMPULS A LA DEMOCRÀCIA

 

 Noves normes per al Defensor del Poble Europeu

El Parlament Europeu actualitza les normes de funcionament del Defensor del Poble Europeu perquè puga respondre millor davant casos de mala administració per part de les institucions de la UE, adaptant-les al Tractat de Lisboa.

Amb el nou estatut podrà iniciar les seues pròpies investigacions i podrà proposar solucions a les qüestions que plantege una investigació. També aclareixen les condicions d'accés als documents i la cooperació amb les autoritats dels Estats membres i les institucions, òrgans i organismes de la Unió.

 

CÚRIA

 

CURIA: El TJUE i la transferència de dades basada en les adreces IP

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en la seua sentència de 17 de juny de 2021, en l'assumpte C-579/19 relatiu a la transferència de dades basada en les adreces IP recopilades per una empresa proveïdora de serveis d'internet, no s'oposa al registre sistemàtic d'adreces IP d'usuaris de xarxes entre parells (peer-to-peer), ni a la comunicació dels seus noms i adreces postals al titular dels drets de propietat intel·lectual o a un tercer per a permetre la presentació d'una demanda d'indemnització davant la jurisdicció civil contra les infraccions al dret de propietat intel·lectual.

 

Tot això, a condició que les iniciatives i les pretensions a aquest efecte han de ser justificades, proporcionades i no abusives i fonamentar-se jurídicament en una mesura legal nacional que limite l'abast dels drets i obligacions compresos en el Dret de la Unió.

 

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana(Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Enrique Polanco, Irene Campanario, Jose Luis Mira, José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2021