https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 28 - Juliol 2021

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Propostes per a transformar l'economia i la societat de la UE per a aconseguir els objectius climàtics

La Comissió va adoptar el 14 de juliol un conjunt de propostes per a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en la dècada vinent.

Les propostes es troben interrelacionades entre si i combinen el següent: aplicació del comerç de drets d'emissió a nous sectors i reforç de l'actual règim de comerç de drets d'emissió de la UE; major ús de les energies renovables; major eficiència energètica; desplegament més ràpid de les maneres de transport de baixes emissions i de la infraestructura i els combustibles per a sostindre'ls; ajust de les polítiques fiscals als objectius del Pacte Verd Europeu; mesures per a evitar la fugida de carboni; instruments per a preservar i potenciar els nostres embornals naturals de carboni, entre altres qüestions.

Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) “Posar fi a l'era de les gàbies”

La Comissió va donar llum verda el 30 de juny a la Iniciativa Ciutadana Europea «End the Cage Age» (Posar fi a l'era de les gàbies), que demana a la Comissió que propose legislació per a prohibir l'ús de gàbies en la cria d'animals de granja (gallines ponedores, conills, porcs, jònecs, etc.). Els organitzadors volen posar fi al que qualifiquen de tracte inhumà a aquests animals.

Aquesta iniciativa ciutadana reflecteix la demanda d'una transició cap a sistemes agrícoles més ètics i sostenibles, inclosa una revisió de les normes de benestar animal existents a la UE.

Visió a llarg termini per a les zones rurals de la UE fins a 2040

El passat 30 de juny, la Comissió va presentar una visió a llarg termini per a les zones rurals de la UE, identificant els desafiaments i preocupacions a les quals s'enfronten, així com destacant algunes de les oportunitats emergents de les transicions ecològiques i digitals de la UE i les lliçons apreses de la pandèmia de COVID 19, per a aqueixes regions.

La Visió proposa un Pacte Rural que mobilitzarà a les autoritats públiques i les parts interessades per a actuar sobre les necessitats i aspiracions dels residents rurals; i un Pla d'Acció Rural, per a impulsar un desenvolupament rural sostenible, cohesionat i integrat.

A través d'aquests dos components es pretenen consolidar àrees rurals més fortes, connectades, resilients i pròsperes.

Codi de Conducta de la UE sobre Pràctiques Empresarials i de Comercialització Responsables en el Sector de l'Alimentació

La Comissió va presentar el 5 de juliol el Codi de Conducta de la UE sobre Pràctiques Empresarials i de Comercialització Responsables en el Sector de l'Alimentació, un altre dels resultats de l'Estratègia «De la Granja a la Mesa», de la Comissió.

Aquest Codi té com a objectiu augmentar la disponibilitat i l'assequibilitat d'opcions alimentàries saludables i sostenibles que contribuïsquen a reduir la nostra petjada ambiental global.

Pròximament, la Comissió supervisarà els compromisos i considerarà la possibilitat d'elaborar mesures legislatives si els progressos són insuficients.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Finances sostenibles: noves mesures

La Comissió va adoptar el 6 de juliol una sèrie de mesures entorn de les finances sostenibles, entre les quals es troben:

·         Nova estratègia en matèria de finances sostenibles, que consta de mesures com augmentar la resiliència del sistema econòmic i financer enfront dels riscos de sostenibilitat; i fomentar iniciatives i normes internacionals en matèria de finances sostenibles i fer costat als països socis de la UE, entre altres qüestions.

·         Un estàndard de bons verds de la UE, que crearà un estàndard voluntari d'alta qualitat per als bons que financen inversions sostenibles.

·         Acte delegat sobre la informació que han de divulgar les societats financeres i no financeres sobre la sostenibilitat de les seues activitats

Amb aquestes propostes, la UE està fent un altre pas important cap a la consecució dels objectius del Pacte Verd mitjançant un enfocament global del finançament de la transició ecològica.

Acord global sobre fiscalitat empresarial

El 10 de juliol es va aprovar pels ministres d'Hisenda i els governadors dels bancs centrals del G-20 un acord mundial per a garantir una fiscalitat més justa de les empreses multinacionals.

El debat es va centrar en dues grans línies de treball. El primer pilar té com a objectiu adaptar les regles internacionals sobre com es reparteixen els impostos sobre els guanys corporatius de les empreses multinacionals més grans i rendibles entre els països.

El segon pilar fixarà un pis a la competència fiscal excessiva. El seu objectiu és garantir que les empreses multinacionals estiguen subjectes a un nivell mínim efectiu d'impostos sobre tots els seus guanys cada any.

El Marc Inclusiu OCDE / G20 prendrà una decisió final sobre els temes restants i acordarà un pla d'implementació per a octubre. Una vegada que hi haja un acord global basat en el consens sobre tots dos pilars, la Comissió actuarà ràpidament per a proposar mesures per a la seua implementació a la UE, d'acord amb l'agenda fiscal de la UE i les necessitats del mercat únic.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Relacions UE-UK: Protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord

La Comissió va presentar el passat 30 de juny una sèrie de mesures encaminades a esmenar qüestions relacionades amb l'aplicació del Protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord. D'una banda, la Comissió es va fer ressò de la petició britànica de prorrogar fins al 30 de setembre el període de gràcia per a l'enviament de carn refrigerada de Gran Bretanya a l'Ulster i, d'altra banda, va proposar solucions en relació amb el subministrament de medicaments, la circulació de determinats animals, els gossos guia, així com la cancel·lació de la carta verda d'assegurança. Tot això, amb la finalitat que l'aplicació del Protocol afecte el menys possible a la vida de les comunitats nord-irlandeses.

Fons Europeu de Defensa

La Comissió va adoptar el passat 30 de juny un paquet de decisions destinades a donar suport a la competitivitat i la capacitat d'innovació de la indústria de defensa de la UE. En concret, es preveu el llançament immediat de 23 convocatòries de propostesv que rebran finançament de la UE per valor de 1200 milions d'euros a través del Fons Europeu de Defensa (FED). Així mateix, en el marc del programa precursor del FED, el Programa Europeu de Desenvolupament Industrial en matèria de Defensa (DEMANEU), es desenvoluparan 26 nous projectes amb càrrec a un pressupost de més de 158 milions d'euros. Això permetrà desenvolupar capacitats a gran escala al mateix temps que es milloren les competències de la UE en matèria de defensa i la interoperabilitat de productes i tecnologia.

UE-Ucraïna: associació sobre matèries primeres

La Unió Europea i Ucraïna van formalitzar el passat 13 de juliol una associació estratègica per a aconseguir una major integració en les cadenes de valor de les bateries i les matèries primeres, tant primàries com secundàries, d'acord amb els objectius del pla d'acció de la UE sobre matèries primeres fonamentals. Després de l'aprovació d'un primer full de ruta, l'objectiu perseguit és diversificar, enfortir i assegurar el subministrament d'aquests recursos per a desenvolupar eficientment la transició verda i digital, preservar la competitivitat mundial i potenciar la resiliència de les indústries de la UE i Ucraïna. La iniciativa constitueix el resultat del compromís mutu expressat en la 7é reunió del Consell d'Associació i la cooperació reforçada en les àrees de Pacte Verd Europeu i Estratègia Industrial Europea .

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Seguretat dels productes i crèdits al consum

La Comissió Europea va presentar el passat 30 de juny una revisió de les normes de la UE per a la millora dels drets dels consumidors. En concret, la proposta actualitza la Directiva vigent sobre seguretat dels productes i les normes aplicables als crèdits al consum. Tot això, amb la finalitat de fer front als riscos associats als nous productes tecnològics com ara les compres en línia o la ciberseguretat, així com adaptar la informació dels crèdits als dispositius digitals, fent-la més accessible i clara.

Nou centre de coneixement sobre el Càncer

La Comissió Europea va obrir el passat 30 de juny el Centre de Coneixement sobre el Càncer. Sent la primera mesura executada en el marc del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, la nova plataforma es planteja com un fòrum obert en el qual difondre millors pràctiques, recopilar i facilitar documentació i directrius sanitàries, coordinar actuacions en la lluita contra el càncer, contribuir a la formulació d'estratègies, reduir les desigualtats i supervisar sistemes de garantia de qualitat. Tot això, amb la finalitat de traure el màxim partit als nostres coneixements col·lectius i la ciència basada en proves.

Equip Europa: ajudes a la República del Senegal

Equip Europa va acordar formalment el passat 9 de juliol donar suport a la construcció d'un centre de fabricació de vacunes contra la Covid-19 i altres malalties endèmiques al Senegal a través de l'Institut Pasteur de Dakar. Sota l'empara del paquet d'inversions en vacunes i productes farmacèutics posat en marxa al maig de 2021, la nova fàbrica pretén reduir la dependència d'Àfrica de les importacions de vacunes, així com potenciar la resiliència enfront de futures pandèmies en el continent. Al mateix temps, la Comissió Europea està debatent amb les autoritats senegaleses la possibilitat de mobilitzar més ajudes amb càrrec al nou Instrument de Veïnatge, Cooperació al Desenvolupament i Cooperació Internacional.

Noves orientacions contra el treball forçat

La Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE), d'acord amb els pilars de la recent estratègia comercial de la UE i les normes internacionals, van publicar el passat 13 de juliol noves orientacions sobre la diligència necessària en la gestió de possibles treballs forçats en operacions i cadenes de subministrament. L'objectiu perseguit és potenciar la capacitat de les empreses per a erradicar el treball forçat de les seues cadenes de valor a través de la transmissió de coneixements que permeten identificar-lo, previndre’l, mitigar-lo i fer-li front. Aquestes orientacions també responen a les prioritats recollides en el Pla d'Acció de la UE per als Drets Humans i la Democràcia 2020-2024.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Hongria i Polònia: vulneració dels drets de les persones LGBTIQ+

La Comissió Europea ha iniciat un procés d'infracció contra Hongria i Polònia en defensa de la igualtat i la protecció dels drets fonamentals de les comunitats LGBTIQ+. Quant a Hongria, la problemàtica resideix, entre altres coses, en la llei recentment aprovada que prohibeix o limita l'accés de les persones menors de 18 anys a continguts que promoguen o representen «divergència sobre la identitat personal corresponent al sexe en el moment de naixement, canvi de sexe o homosexualitat». Quant a Polònia, la qüestió resideix en les denominades «zones lliures d'ideologia LGBT» adoptades en diverses regions i municipis polonesos. En aquest sentit, la Comissió anuncia que farà ús de tots els instruments disponibles per a defensar els valors i els drets de tots els ciutadans europeus.

 

CÚRIA

 

CÚRIA: el TJUE i els drets dels ciutadans de la Unió

El tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en la seua sentència de 15 de juliol de 2021, en l'assumpte C-535/19 relatiu als drets dels ciutadans de la Unió que no exerceixen una activitat econòmica i resideixen en un altre Estat membre diferent del seu Estat membre d'origen, confirma el dret a quedar afiliats al sistema públic d'assegurança de malaltia de l'Estat membre d'acolliment, per a l'aprofitament de prestacions d'atenció mèdica finançades per aquest Estat. Això, sense imposar cap obligatorietat d'afiliació gratuïta a aquest sistema.

 

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Irene Campanario,  Jose Luis Mira, y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de les imatges: © European Union 2021