https://europedirect.gva.es

Suscripcions

 

Alerta 30 - Novembre 2021

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

La Conferencia Futuro de Europa avanza

A data actual, la Plataforma recull ja més de 9.000 idees amb 46 adhesions, i reflecteix la celebració de 3.55 esdeveniments amb 160.00 participants.

S'ha publicat ja el segon informe intermedi de la plataforma i s'han celebrat ja les primeres sessions de tots els Panells Ciutadans.

Anima't a participar proposant o donant suport a idees i participant en els esdeveniments. El pròxim organitzat per Europe Direct Comunitat Valenciana, centrat en el Mediterrani.

Programa de treball de la Comissió Europea per a 2022

La Comissió va adoptar el 19 d'octubre el seu programa de treball per a 2022, en el qual s'estableixen els pròxims passos d'una agenda audaç i transformadora en pro d'una Europa posterior a la COVID-19 que siga més ecològica, justa, digital i resilient. Aquest programa de treball de la Comissió consta de 42 noves iniciatives legislatives en l'àmbit de les sis grans ambicions de les orientacions polítiques de juliol de 2019 de la presidenta Von der Leyen i es funda en el seu discurs sobre l'estat de la Unió de 2021, de 15 de setembre.

Consell Europeu, 21 i 22 d'octubre de 2021

El 21 d'octubre, els dirigents de la UE es van reunir a Brussel·les per a debatre sobre la COVID-19, els preus de l'energia, el comerç i les relacions exteriors. També van mantindre un debat sobre l'Estat de Dret. El 22 d'octubre van tractar la migració i la transició digital de la UE.

 

Conclusions

Ampliació: Prioritats de reforma per als Balcans Occidentals i Turquia

La Comissió Europea va adoptar el 19 d'octubre el seu paquet d'ampliació de 2021, en el qual s'ofereix una avaluació detallada de la situació i dels progressos realitzats pels Balcans Occidentals i Turquia en les seues respectives trajectòries cap a la Unió Europea, prestant especial atenció a l'aplicació de reformes fonamentals, així com orientacions clares sobre les prioritats de les futures reformes.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Estat de la Unió de l'energia 2021

La Comissió va adoptar el 26 d'octubre els seus informes sobre l'estat de la Unió de l'Energia corresponents a 2021, en els quals, quasi dos anys després de la posada en marxa del Pacte Verd Europeu, fa balanç dels avanços de la UE en la transició cap a una energia neta. En l'informe s'assenyala que, per primera vegada, en 2020, les energies renovables van superar als combustibles fòssils com a principal font d'energia a la UE, en generar el 38% de l'electricitat, mentre que els combustibles fòssils van generar el 37%.

Directiva de nitrats; informe de situació

L'últim informe de la Comissió sobre l'aplicació de la Directiva sobre nitrats, d'11 d'octubre de 2021, (basat en les dades de 2016-2019) adverteix que els nitrats continuen causant contaminació perjudicial de l'aigua a la UE. L'excés de nitrats en l'aigua és perjudicial tant per a la salut humana com per als ecosistemes, en causar esgotament de l'oxigen i eutrofització. Allí on les autoritats nacionals i els agricultors han netejat les aigües, això ha tingut un efecte positiu en el subministrament d'aigua potable i la biodiversitat, així com en sectors com la pesca i el turisme que depenen d'elles. No obstant això, la fertilització excessiva continua sent un problema en moltes regions de la UE.

Nova iniciativa ciutadana sobre la protecció del medi ambient

La Comissió ha decidit hui registrar una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) titulada «Call to ActionEnvironmental protection in all policies» (Crida a l'acció: protecció del medi ambient en totes les polítiques). Els organitzadors de la iniciativa demanen a la Comissió que propose un acte jurídic amb la finalitat de garantir que els Estats membres tinguen en compte les consideracions mediambientals a l'hora d'adoptar mesures nacionals.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Incitació il·legal a l'odi en línia. Situació

La Comissió Europea va publicar el 7 d'octubre els resultats de la seua sisena avaluació del Codi de Conducta contra la incitació il·legal a l'odi en línia. Els resultats mostren un panorama desigual, ja que les empreses de TI van revisar el 81% de les notificacions en un termini de 24 hores i van eliminar una mitjana del 62,5% dels continguts marcats. Aquests resultats són inferiors a la mitjana registrada en 2019 i 2020. Mentre que algunes empreses han millorat, els resultats d'unes altres han empitjorat clarament. Igual que en anteriors rondes de control, un dels principals punts febles continua sent la insuficient resposta a les notificacions dels usuaris. Finalment, una novetat en l'avaluació d'enguany és la informació proporcionada per les empreses de TI sobre les mesures que han pres per a contrarestar el discurs d'odi, incloses les accions per a detectar automàticament aquest contingut.

Nova iniciativa ciutadana: Stop 5G

La Comissió Europea ha decidit, amb data 7 d'octubre, registrar una iniciativa ciutadana europea (ICE) titulada «Stop (((5G))) - Stay Connected but Protected» [«No a la (((5G))) - Connectats, però protegits»]. Els organitzadors de la iniciativa demanen a la Comissió que propose legislació per a protegir millor totes les formes de vida dels suposats riscos dels camps electromagnètics de radiofreqüència i la radiació de microones, protegir contra l'impacte mediambiental de la 5G i la digitalització connexa, i garantir una protecció eficaç, també contra la ciberdelinqüència, de les dades personals tractats mitjançant aquestes noves formes de tecnologia de les comunicacions.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Preus de l'energia. Propostes de la Comissió

La Comissió ha adoptat el 13 d'octubre una Comunicació sobre els preus de l'energia, a fi de fer front a la pujada excepcional dels preus mundials de l'energia, que es preveu que dure tot l'hivern, i prestar ajuda a les empreses i els ciutadans d'Europa. La Comunicació abasta un conjunt de mesures que la UE i els seus Estats membres poden adoptar per a fer front a l'impacte immediat de les pujades actuals de preus i continuar reforçant la resiliència enfront de futures pertorbacions. Les mesures nacionals a curt termini comprenen un suport urgent a la renda de les llars, ajudes estatals a les empreses i reduccions fiscals específiques. La Comissió també donarà suport a les inversions en energies renovables i eficiència energètica; estudiarà possibles mesures en matèria d'emmagatzematge d'energia i compra de reserves de gas; i examinarà l'actual configuració del mercat de l'electricitat.

Nova web del Centre d'Assessorament sobre Pobresa Energètica

El Centre d'Assessorament sobre Pobresa Energètica (EPAH) -una iniciativa de la Comissió Europea- ha llançat la seua nova pàgina web amb l'objectiu de convertir-se en el centre de coneixements sobre pobresa energètica a Europa per a les autoritats locals i totes les parts interessades a prendre mesures per a combatre la pobresa energètica.

Paquet bancari 2021: revisió

La Comissió Europea, amb data de 27 d'octubre, ha adoptat hui una revisió de les normes bancàries de la UE (el Reglament sobre requisits de capital i la Directiva sobre requisits de capital). Aquestes noves normes garantiran que els bancs de la UE siguen més resilients davant possibles pertorbacions econòmiques en el futur, al mateix temps que contribuiran a la recuperació d'Europa de la pandèmia de COVID-19 i a la transició a la neutralitat climàtica.

Amb el paquet es completa l'aplicació de l'Acord de Basilea III a la UE.

Revisió de la governança econòmica de la UE

La Comissió Europea ha adoptat una Comunicació que fa balanç dels canvis en les circumstàncies de la governança econòmica arran de la crisi de la COVID-19 i reactiva el debat públic sobre la revisió del marc de governança econòmica de la UE. La Comunicació dona seguiment al compromís contret per la presidenta Von der Leyen en el seu discurs sobre l'estat de la Unió d'arribar a un consens sobre el futur de la governança econòmica de la UE.

Agricultura: mesures excepcionals d'ajuda als sectors vitivinícola i hortofructícola

Les mesures d'ajuda al sector vitivinícola adoptades consisteixen en un major suport als instruments de gestió de riscos, com les assegurances de collita i les mutualitats, i la pròrroga de les mesures de flexibilitat ja en vigor fins al 15 d'octubre de 2022. En el sector hortofructícola, l'ajuda a les organitzacions de productors, que sol calcular-se en funció del valor de la producció, s'adaptarà perquè no siga inferior al 85% del nivell de l'any passat.

Revisió de les normes de la UE en matèria d'assegurances

La Comissió Europea va adoptar el 22 de setembre una exhaustiva proposta de revisió de les normes de la UE en matèria d'assegurances (conegudes com a «Solvència II») amb l'objectiu de facilitar que les companyies d'assegurances augmenten les seues inversions a llarg termini en la recuperació d'Europa després de la pandèmia de COVID-19. Aquestes propostes hauran de seguir ara el procés legislatiu.

Unió Europea de la Salut: cap a una reforma de la legislació farmacèutica de la UE. Consulta

La Comissió ha publicat una consulta pública sobre la revisió de la legislació farmacèutica de la UE com a part de la seua labor per a crear un marc reglamentari per al sector farmacèutic amb perspectives de futur i resistent a les crisis. Es tracta de l'últim pas cap a una reforma ambiciosa, tal com es va anunciar en l'Estratègia Farmacèutica per a Europa, adoptada al novembre de 2020.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Pla per a un Àrtic pacífic, sostenible i pròsper

L'Alt Representant i la Comissió han presentat un pla per a reforçar l'actuació de la UE en pro d'un Àrtic pacífic, sostenible i pròsper. La regió àrtica revist una importància estratègica clau per a la Unió Europea pel canvi climàtic, les matèries primeres i la influència geoestratègica. La Comunicació dona resposta a aquests reptes i oportunitats geopolítics, mediambientals, econòmics, socials i de seguretat. El seu objectiu és estimular la cooperació amb els socis entorn de plantejaments sostenibles per a afrontar tals reptes.

 

La UE crearà una oficina de la Comissió Europea a Groenlàndia, que donarà major realç a les qüestions àrtiques en les relacions exteriors de la UE. El finançament de la UE també es destinarà a impulsar la transició ecològica a l'Àrtic, en benefici de les poblacions àrtiques.

Protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord: proposta de disposicions a mesura en benefici d'Irlanda del Nord

La Comissió Europea ha proposat disposicions a mesura per a respondre a les dificultats que els ciutadans d'Irlanda del Nord experimenten a causa del Brexit, facilitant encara més la circulació de mercaderies de Gran Bretanya a Irlanda del Nord.

La proposta sorgeix arran dels amplis debats mantinguts en els últims mesos amb el Govern del Regne Unit, així com dels contactes de la Comissió Europea amb els líders polítics, les empreses, la societat civil i altres parts interessades d'Irlanda del Nord. També presenta idees basades en aspectes plantejats en l'estudi parlamentari del Regne Unit que es va publicar al juliol de 2021.

Cimera UE-Ucraïna: Avançar junts

En la 23a Cimera UE-Ucraïna celebrada a Kíev, la Unió Europea i Ucraïna han reafirmat la seua ferma associació i compromís amb l'enfortiment de l'associació política i la integració econòmica d'Ucraïna amb la Unió Europea. La Unió Europea i Ucraïna van efectuar una declaració conjunta que demostra la riquesa de l'agenda.

Paral·lelament a la Cimera, la Unió Europea i Ucraïna van avançar en una sèrie de sectors clau de cooperació, amb tres nous acords importants: un acord de transport aeri, l'associació d'Ucraïna a Horitzó Europa, el programa d'investigació i innovació de la UE per a 2021-2027, així com el Programa d'Investigació i Formació d'Euratom per a 2021-2025, i l'associació d'Ucraïna a Europa Creativa, el programa de la UE de suport als sectors cultural i creatiu per al període 2021-2027.

Resposta global davant la Covid

S'han publicat les dades globals de suport de la Unió Europea a la lluita contra la Covid a nivell mundial.

Comerç i sostenibilitat: la Comissió proposa un nou Sistema de Preferències Generalitzades de la Unió per a promoure el desenvolupament sostenible als països de renda baixa

La Comissió ha proposat el nou Sistema de Preferències Generalitzades (SPG) de la Unió per al període 2024-2034. Es proposa millorar algunes característiques clau del Sistema per a respondre millor a l'evolució de les necessitats i els reptes dels països beneficiaris del SPG i per a reforçar la dimensió social, laboral, mediambiental i climàtica del Sistema.

El Reglament SPG és una eina de comerç unilateral que elimina o redueix els drets d'importació en la Unió de productes procedents de països vulnerables de renda baixa, contribuint amb això a l'erradicació de la pobresa, el desenvolupament sostenible i la participació d'aquests països en l'economia mundial.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Posada en marxa de les missions enfront de grans reptes per a millorar la vida de les persones

La Comissió ha posat en marxa cinc noves missions de la UE, una forma nova i innovadora de treballar junts i millorar la vida de les persones a Europa i fora d'ella. Les missions de la UE tenen per objecte fer front a grans reptes en matèria de salut, clima i medi ambient, i aconseguir objectius ambiciosos i inspiradors en aquests àmbits.

Cinc missions tractaran d'aportar solucions als principals reptes mundials d'ací a 2030:

Adaptació al canvi climàtic: fer costat almenys a 150 regions i comunitats europees perquè siguen resisteixen és al canvi climàtic d'ací a 2030.

Càncer: treballar amb el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer per a millorar la vida de més de tres milions de persones d'ací a 2030 mitjançant la prevenció, la cura i solucions per a viure més i millor.

Restaurar el nostre oceà i les nostres aigües d'ací a 2030.

Comptar amb cent ciutats intel·ligents i climàticament neutres d'ací a 2030.

Un pacte sobre el sòl per a Europa: cent «laboratoris vivents» i «fars» per a liderar la transició cap a uns sòls sans d'ací a 2030.

Informe sobre l'aplicació del Nou Pacte sobre Migració i Asil: situació i intensificació de la lluita contra l'explotació dels migrants

Un any després de l'adopció de la proposta d'un Nou Pacte sobre Migració i Asil, la Comissió presenta un informe sobre migració i asil.

La Comissió també adopta un pla d'acció renovat de la UE contra el tràfic il·lícit de migrants i una Comunicació sobre l'aplicació de la Directiva de la UE sobre sancions als ocupadors.

Erasmus+ i del Cos Europeu de Solidaritat: marc més inclusiu

La Comissió ha adoptat un marc per a augmentar el caràcter inclusiu i divers del programa Erasmus+ i del programa del Cos Europeu de Solidaritat per al període 2021-2027. Les mesures compleixen el compromís de la Comissió de la presidenta Von der Leyen de reforçar substancialment tots dos programes, no sols permetent que moltes més persones aprenguen o realitzen activitats de voluntariat en un altre país, sinó també arribant a un nombre cada vegada major de persones amb menys oportunitats.

La Comissió comença els preparatius per a celebrar en 2022 l'Any Europeu de la Joventut

La Comissió ha adoptat la seua proposta formal perquè 2022 siga l'Any Europeu de la Joventut. Europa necessita la visió, el compromís i la participació de tots els joves per a construir un futur millor, que siga més ecològic, inclusiu i digital. Amb aquesta proposta, Europa s'esforça per oferir als joves més i millors oportunitats per al futur. La Comissió també ha publicat el seu últim Informe de la UE sobre la joventut, que ofereix una visió general de la situació dels joves europeus en termes d'educació, formació, aprenentatge, ocupació i participació cívica i política.

En aquest marc, ha publicat una enquesta en el Portal Europeu de la Joventut per a recaptar opinions sobre les activitats a desenvolupar. Participa!

Eina per a ajudar als professors d'ensenyament primari i secundari a utilitzar les tecnologies digitals

A fi de subratllar que és el Dia Mundial dels Docents, la Comissió posa en marxa una nova eina en línia perquè els professors reflexionen sobre com utilitzen les tecnologies digitals en les seues activitats docents. Sobre la base d'una sèrie de preguntes, l'eina «SELFIEforTEACHERS» pot ajudar-los a avaluar les seues competències digitals i a identificar on necessiten més formació i suport.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Primacia del Dret de la Unió Europea - Polònia

La Comissió Europea va declarar el passat 7 d'octubre que la presentació oral de la resolució del Tribunal Constitucional polonés planteja serioses inquietuds en relació amb la primacia del Dret de la UE i l'autoritat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

La Comissió defensa i reafirma els principis fundacionals de l'ordenament jurídic de la Unió, a saber:

el Dret de la UE preval sobre el Dret nacional, incloses les disposicions constitucionals,

totes les resolucions del Tribunal de Justícia Europeu són vinculants per a totes les autoritats dels Estats membres, inclosos els òrgans jurisdiccionals nacionals.

Primera estratègia de la història de la UE per a combatre l'antisemitisme i fomentar la forma de vida jueva

La Comissió Europea presenta hui la primera estratègia de la UE per a lluitar contra l'antisemitisme i fomentar la forma de vida jueva. Davant l'augment preocupant de l'antisemitisme, a Europa i en la resta del món, l'estratègia estableix una sèrie de mesures de la UE articulades entorn de tres pilars: previndre qualsevol forma d'antisemitisme, protegir i fomentar la forma de vida jueva i promoure la investigació, la pedagogia i la commemoració de l'Holocaust. L'estratègia proposa mesures per a reforçar la cooperació amb les empreses presents en internet per a frenar l'antisemitisme en línia, protegir millor els espais públics i els llocs de culte, constituir un centre europeu d'investigació sobre l'antisemitisme actual i crear una xarxa de llocs on va tindre lloc l'Holocaust. A aquestes mesures s'afegiran els esforços internacionals de la UE per a liderar la lluita mundial contra l'antisemitisme.

 

CÚRIA

 

Sentències del Tribunal General en els assumptes T-279/19 i en els assumptes acumulats T-344/19 i T-356/19 Front Polisari/Consell

El Tribunal General anul·la les decisions del Consell relatives, d'una banda, a l'Acord entre la UE i el Marroc pel qual es modifiquen les preferències aranzelàries concedides per la UE als productes d'origen marroquí i, d'altra banda, al seu acord de col·laboració de pesca sostenible

Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)

Acte del vicepresident del Tribunal de Justícia en l'assumpte C-204/21 R.

Comissió/ Polònia

Al no haver suspés l'aplicació de les disposicions nacionals relatives, en particular, als poders de la Sala Disciplinària del Tribunal Suprem, es condemna a Polònia a pagar a la Comissió Europea una multa coercitiva diària d'1.000.000 €.

 

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Enrique Polanco, y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

 

Copyright de les imatges: © European Union 2021