https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 31 - Gener 2022

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Consell Europeu, 16 de desembre de 2021

Els dirigents de la UE van abordar l'empitjorament de la situació epidemiològica a la UE i les repercussions de l'aparició d'una nova variant preocupant. Referent a això, els dirigents de la UE van debatre tres aspectes principals de la resposta de la UE a la pandèmia: la vacunació, la coordinació i la cooperació internacional. També es va tractar la gestió de crisi i la resiliència, i les relacions exteriors, en particular la situació a Bielorússia i Ucraïna, així com la seguretat i la defensa, els aspectes exteriors de la migració i els preus de l'energia.

Pròxima generació de recursos propis de la UE

La Comissió ha proposat introduir la pròxima generació de recursos propis per al pressupost de la UE amb la proposta de tres noves fonts d'ingressos: la primera es basa en els ingressos procedents del comerç de drets d'emissió (RCDE), la segona se serveix dels recursos generats per la proposta de mecanisme de la UE d'ajust en frontera per carboni i la tercera es basa en la part de beneficis residuals de les multinacionals que es reassignarà als Estats membres de la UE en virtut del recent acorde OCDE/G-20 sobre la reassignació dels drets d'imposició («primer pilar»).

Publicats els tres nous Reglaments de base de la PAC

nous Reglaments de base de la PAC

El dia 6 de desembre es van publicar en el Diari Oficial de la UE els tres nous reglaments del Parlament Europeu i el Consell, de 2 de desembre de 2021, de la Política Agrària Comuna per al període 2023-2027: Reglament (UE) 2021/2115 sobre els plans estratègics de la PAC; el Reglament (UE) 2021/2116 sobre el finançament, gestió i seguiment de la PAC, i el Reglament 2021/2117 pel qual es crea l'organització comuna de mercats (OCM) de productes agraris.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Renovació i descarbonització d'edificis

La Comissió ha proposat alinear les normes per al rendiment energètic dels edificis amb el Pacte Verd Europeu i descarbonitzar el parc d'edificis de la UE per a 2050.

Els certificats d'eficiència energètica seran més clars i contindran informació millorada. L'obligació de tindre un certificat d'eficiència energètica s'estén als edificis en procés de renovació important, els edificis per als quals es renova un contracte de lloguer i tots els edificis públics. Per a 2025, tots els certificats han de basar-se en una escala harmonitzada d'A a G.

Descarbonitzar els mercats del gas

La Comissió va adoptar una sèrie de propostes legislatives per a descarbonitzar el mercat del gas de la Unió facilitant el recurs a gasos renovables i gasos hipocarbònics, com l'hidrogen, i per a garantir la seguretat energètica a tots els ciutadans d'Europa.

Així mateix, es proposa un reglament per a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en almenys un 55% d'ací a 2030 i arribar a ser climàticament neutra per a 2050, la Unió Europea deu descarbonitzar l'energia que consumeix.

Noves Directrius Ajudes Estatals

El Col·legi de comissaris va aprovar les noves Directrius sobre ajudes estatals en matèria de clima, protecció del medi ambient i energia («CEEAG», per les seues sigles en anglés). Les noves normes suposen una adequació als importants objectius i metes de la UE establits en el Pacte Verd Europeu, així com a altres canvis normatius recents en matèria d'energia i medi ambient, i atenen la creixent importància de la protecció del clima. Les noves normes creen un marc flexible i adequat als fins perseguits per a ajudar els Estats membres a donar el suport necessari per a aconseguir els objectius del Pacte Verd Europeu de manera específica i rendible.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Millorar l'aprenentatge permanent i l'ocupabilitat

La Comissió ha fet un pas important per a ajudar els Estats membres a aconseguir l'objectiu que el 60% dels adults participen en formacions cada any d'ací a 2030 i ha presentat dues propostes de Recomanacions del Consell sobre els comptes d'aprenentatge individuals i les microcredencials. Posseir una base sòlida de capacitats brinda a les persones noves oportunitats, promou la inclusió i el progrés social, i ofereix mà d'obra qualificada, necessària per al creixement i la innovació de l'economia.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Fi a l'ús indegut d'entitats fantasma

La proposta de directiva està orientada a garantir que les entitats de la Unió Europea sense activitat econòmica o amb una activitat econòmica mínima no puguen beneficiar-se de cap avantatge fiscal i no suposen cap càrrega financera per als contribuents. Això també protegirà la igualtat de condicions per a la gran majoria de les empreses europees, que són fonamentals per a la recuperació de la UE, i garantirà que els contribuents ordinaris no patisquen una càrrega financera addicional a causa dels qui intenten evitar pagar la seua part equitativa.

Imposició mínima de les multinacionals

La Comissió Europea ha proposat una Directiva que garanteix un tipus impositiu efectiu mínim per a les activitats mundials dels grans grups multinacionals. La proposta segueix de prop l'acord internacional i estableix com s'aplicaran en la pràctica a la UE els principis del tipus impositiu efectiu del 15%, acordat per 137 països. Inclou un conjunt comú de normes sobre com calcular aquest tipus impositiu efectiu, de manera que s'aplique correcta i coherentment en tota la UE.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

Política de Desarmament, desmobilització i reintegració d'excombatents

L'Alt Representant i la Comissió Europea va presentar una declaració conjunta sobre la nova política de la Unió Europea per a donar suport al desarmament, la desmobilització i la reintegració d'excombatents (DDR), com a part de la contribució més àmplia de la UE a la consolidació de la pau. Aquesta nova Comunicació conjunta descriu un nou enfocament estratègic de la UE per a donar suport als processos de DDR i reflecteix l'ambició d'una Europa més forta en el món com a actor de la pau global.

20 anys amb l'euro en la teua butxaca

L'1 de gener de 2002, dotze països de la UE van canviar els seus bitllets i monedes en moneda nacional per l'euro en el canvi de moneda més gran de la història. En celebrar aquest vinté aniversari, la UE continua treballant per a enfortir el paper internacional de l'euro i adaptar-lo als nous desafiaments, inclosa la ràpida digitalització de l'economia i el desenvolupament de monedes virtuals. Com a complement de l'efectiu, un euro digital recolzaria un sector de pagaments ben integrat i oferiria més opcions als consumidors i les empreses.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Nou mesos per als certificats de vacunació

La Comissió va adoptar un reglament i una decisió relatius al certificat COVID digital de la UE per les quals s'estableix un període d'acceptació obligatori de nou mesos (exactament 270 dies) per als certificats de vacunació a l'efecte de facilitar els viatges dins de la UE. El certificat s'ha convertit en una referència mundial: fins al moment, 60 països i territoris dels cinc continents s'han unit al sistema. Les noves normes per als viatges dins de la UE harmonitzen les diferents normes adoptades en els Estats membres.

Acord polític sobre una HERA empoderada

El Consell va aconseguir un acord polític sobre el Reglament que permet l'activació de contramesures mèdiques urgents i específiques per part de l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta a Emergències Sanitàries (HERA) durant emergències de salut pública a la UE. Aquestes mesures inclouen l'adquisició i compra de contramesures mèdiques i matèries primeres rellevants per a la crisi, l'activació d'instal·lacions industrials reservades per a la fabricació flexible de vacunes i teràpies, l'establiment d'una Junta de Crisi Sanitària amb els Estats membres i la creació de mecanismes de seguiment ràpid.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Incitació a l'odi i als delictes motivats per l'odi

La incitació a l'odi i els delictes motivats per l'odi han experimentat un fort augment en tota la UE. No obstant això, no existeix actualment cap base jurídica per a tipificar com a delicte la incitació a l'odi i els delictes motivats per l'odi a nivell de la UE. La llista existent de delictes de la UE en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (*TFUE) ha d'ampliar-se per a garantir unes normes mínimes comunes sobre la manera de definir les infraccions penals i les sancions aplicables en tots els Estats membres de la UE. La Comissió Europea ha presentat una iniciativa per a ampliar la llista d'aquesta mena de delictes.

Major digitalització dels sistemes judicials de la UE

La Comissió Europea va adoptar diverses iniciatives per a digitalitzar els sistemes judicials de la UE, amb la finalitat de convertir els canals de comunicació digital en el canal per defecte en els assumptes judicials transfronterers, portant així a la pràctica una de les prioritats establides l'any passat en la Comunicació sobre la digitalització de la justícia.

Les autoritats d'investigació i els òrgans jurisdiccionals dels diferents Estats membres han de cooperar i donar-se suport mútuament en la investigació i l'enjudiciament de delictes i intercanviar informació i proves de manera segura i ràpida.

 

CÚRIA

 

CÚRIA: el TJUE i la difusió de comentaris denigrants en Internet

La indemnització del perjudici resultant en el territori d'un Estat membre pot sol·licitar-se davant els tribunals d'aqueix Estat membre. El Tribunal recorda que, a tenor de la seua jurisprudència, la regla de competència especial establida en l'article 7, punt 2, del Reglament núm. 1215/2012 en favor dels òrgans jurisdiccionals «del lloc on s'haja produït o puga produir-se el fet danyós» es refereix al mateix temps al lloc del fet causal i al lloc on s'ha materialitzat el mal..

 

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos Amparo Muñoz y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

 

Copyright de les imatges: © European Union 2021