europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta nº 33 - Abril 2022

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

Ajuda humanitària i protecció civil

Entre les últimes decisions de suport als refugiats destaca l'acord per unanimitat d'activar la Directiva sobre protecció temporal per a aportar claredat i seguretat a les persones necessitades, l'aprovació d'un Pla de 10 punts per a una coordinació europea més forta en l'acolliment per als refugiats, l'adopció pel Consell de més mesures d'assistència amb càrrec al Fons Europeu de Suport a la Pau (FEAP), on els països de la UE rebran 3.500 milions d'euros de prefinançament addicional per a l'acolliment de refugiats i la intensificació de l'ajuda humanitària a Moldàvia, un dels països més directament afectats per l'afluència de refugiats fugint de la guerra a Ucraïna..

A més, s'ha creat ERA4UKRAINE: EURAXESS - Researchers una iniciativa paneuropea que ofereix informació i serveis de suport a investigadors professionals, secundats per la Comissió en el programa Horitzó Europa. De la mateixa forma Europe Direct, ofereix Atenció en Ucraïnés i Rus.

Finalment, el Comité de les Regions ha creat un Centre d'informació i suport per als Ucraïnesos.

La campanya Estand up for Ukraine, va recaptar 9.1 bilions d'euros

La conferència mundial de donants i la campanya «En peus per Ucraïna» (Stand Up for Ukraine) celebrada el passat 9 d'abril per la Comissió Europea i el Govern del Canadà, ha recaptat 9.100 milions d'euros per a les persones que fugen de la invasió d'Ucraïna, en associació amb l'organització internacional de defensa Global Citizen. Aquest import es desglossa en dos, d'una banda, 4.5 bilions d'euros són contribucions financeres i donacions en espècie per a desplaçats interns i refugiats, compromesos per governs, empreses i particulars de tot el món. D'altra banda, 5 bilions d'euros són préstecs i subvencions d'institucions financeres públiques europees.

La UE facilita el Roaming a Ucraïna

El passat 8 d'abril els operadors de telecomunicacions establits a la UE i a Ucraïna van signar una declaració conjunta sobre els seus esforços coordinats per a garantir i estabilitzar una itinerància assequible o gratuïta i les trucades internacionals entre la UE i Ucraïna (generalment conegut com Roaming). Aquesta declaració ha sigut facilitada per la Comissió i el Parlament Europeu amb la finalitat d'ajudar els ucraïnesos desplaçats per tota Europa a romandre en contacte amb familiars i amics a Ucraïna.

La resposta unida de la UE davant Rússia: 5é Paquet de Sancions

La UE va adoptar el passat 8 d'abril un 5é paquet de mesures restrictives contra el règim de Putin. Aquestes sancions; en conjunt amb els quatre paquets anteriors, abasten molt diferents àmbits;

1) Prohibició del carbó rus:

2) Mesures financeres: Una prohibició total de transaccions i congelació d'actius en 4 bancs russos

3) Transport: Veto total que els operadors de carreteres de mercaderies russos i bielorusos i prohibició d'entrada de vaixells amb pavelló rus als ports de la UE amb unes certes exempcions.

4) Prohibició d'exportacions concretes: en àrees on Rússia és vulnerable per la seua alta dependència de subministraments de la UE.

5) Ampliació de les prohibicions d'importació.

6) Exclusió de Rússia dels contractes públics i dels diners europeus.

A més, la Comissió ha realitzat una recomanació als Estats membres perquè deroguen immediatament qualsevol règim de ciutadania per a inversors existent i garantisquen controls estrictes.

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Consell Europeu, 24 i 25 de març de 2022

Els dirigents de la UE, amb la participació del president dels Estats Units, es van reunir en Consell Europeu. D'una banda, es va abordar l'agressió militar russa contra Ucraïna, on s'ha va acordar mantindre fermesa en la imposició de sancions a Rússia i mantindre l'enviament d'ajuda militar.

En matèria d'energia, es van abordar qüestions sobre la presa mesures en matèria d'emmagatzematge del gas, o oferir suport financer per a rebatre l'elevat preu de l'energia., entre altres mesures.

Respecte a les relacions exteriors. S'ha debatut sobre la prolongada crisi política a Bòsnia i Hercegovina, i instruments estabilitzar la situació. A més, es va preparar la cimera entre la UE i la Xina que va tindre lloc l'1 d'abril de 2022

Finalment, també es van tractar qüestions econòmiques, la COVID-19, seguretat i defensa.

Per a més informació veure les Conclusions adoptades.

Futur d'Europa: Recta final

En la sessió plenària de la Conferència sobre el Futur d'Europa, celebrada els dies 8 i 9 d'abril, es van debatre propostes concretes. Els presidents i portaveus de nou grups de treball van presentar al Ple de la Conferència projectes consolidats de propostes, agrupats per temes, basades principalment en les recomanacions dels panells europeus de ciutadans i dels panells nacionals, enriquides amb les idees de la plataforma digital multilingüe. La sessió plenària final de la Conferència està prevista per als dies 29 i 30 d'abril a Estrasburg, on s'espera que els membres del Ple aproven les propostes per consens. El Comité Executiu de la Conferència inclourà aquestes propostes en l'informe final, que s'entregarà als presidents de les institucions de la UE el 9 de maig a Estrasburg en la cerimònia que posarà fi a la Conferència.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

VIII Programa d'Acció de Medi Ambient

El passat 29 de març, el Consell va adoptar la seua posició sobre el VIII Programa d'Acció en matèria de Medi Ambient (PMA). El VIII PMA servirà de guia per a l'elaboració i l'aplicació de les polítiques mediambientals fins a 2030. El programa té per objectiu accelerar la transició ecològica de manera justa i inclusiva. El Consell i el Parlament han acordat diverses condicions favorables per a la consecució d'objectius prioritaris, en particular: la reducció de les petjades materials i de consum de la UE, el reforç dels incentius positius per al medi ambient i l'eliminació progressiva de les subvencions perjudicials per al medi ambient, en particular les subvencions als combustibles fòssils.

Propostes per a fer els productes més sostenibles

El passat 30 de març, la Comissió va proposar un nou paquet d'economia circular. Noves normes perquè quasi tots els béns físics comercialitzats a la UE siguen més respectuosos amb el medi ambient, adaptats a l'economia circular i eficients des del punt de vista energètic en tot el seu cicle de vida, des de la fase de disseny fins al seu ús quotidià, reconversió i eliminació. A més, va presentar una nova estratègia per a fer que els tèxtils siguen més duradors, reparables, reutilitzables i reciclables. Una tercera proposta té per objecte estimular el mercat interior de tal forma que els productes de construcció complisquen els objectius de sostenibilitat i clima. Finalment. el paquet inclou una proposta que proposa noves normes per a capacitar als consumidors de la transició ecològica.

Nous drets dels consumidors i la prohibició del “blanqueig ecològic”

El passat 30 de març, la Comissió va proposar actualitzar les normes de la UE en matèria de protecció dels consumidors, amb la finalitat de capacitar-los per a la transició ecològica. Les normes actualitzades garantiran que els consumidors puguen prendre decisions informades i respectuoses amb el medi ambient quan compren productes. Els consumidors tindran dret a saber durant quant temps està previst que dure un producte i, en el seu cas, com pot reparar-se. A més, les normes reforçaran la protecció dels consumidors enfront de declaracions mediambientals poc fiables o falses, ja que es prohibirà mitjançant Directiva el «blanqueig ecològic» i les pràctiques que els indueixen a error sobre la durabilitat dels productes.

Noves regles sobre emissions i projectes energètics

El passat 5 d'abril, el Parlament Europeu va aprovar noves normes per a seleccionar quins projectes energètics poden rebre finançament europeu i alinear la legislació amb el Pacte Verd Europeu.

La Comissió Europea també va presentar noves propostes per a actualitzar i modernitzar la Directiva sobre les emissions industrials, un acte legislatiu clau per a contribuir a la prevenció i el control de la contaminació.

Finalment, la Comissió va proposar aqueix mateix dia 2 nous reglaments a fi de controlar més estrictament els gasos fluorats d'efecte d'hivernacle i les substàncies que esgoten la capa d'ozó (SAO).

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Noves normes per a augmentar la ciberseguretat i la seguretat de la informació

El passat 22 de març, La Comissió va proposar noves directives en matèria de ciberseguretat i seguretat de la informació per a totes les institucions, òrgans, organismes i agències de la UE. En matèria de seguretat, el reglament proposat, establirà marc per a la governança, la gestió i el control de riscos en l'àmbit de la ciberseguretat. També donarà lloc a la creació d'un nou Consell interinstitucional de ciberseguretat. D'altra banda, en matèria de seguretat de la Informació es crearà un conjunt mínim de regles i normes de seguretat de la informació per a totes les institucions, òrgans, organismes i agències de la UE, amb la finalitat d'assegurar una protecció reforçada i sistemàtica contra unes amenaces a la seguretat de la seua informació que estan en constant evolució.

La UE confirma l'extensió del Roaming gratuït fins a 2032

Després del Parlament Europeu, el Consell Europeu va aprovar el passat 4 d'abril, una pròrroga del règim de Roaming en els 27 Estats membres de la Unió Europea fins a 2032. Per tant, quan es viatge per tota la UE es podrà continuar fent anomenades, enviant missatges de text i navegant per internet sense sobrecost.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

La Comissió proposa canvis en el reglament dels mercats de liquidació de la UE

El passat 16 de març, la Comissió va proposar canvis en el Reglament sobre liquidació i depositaris centrals de valors per a millorar l'eficiència dels mercats de liquidació de la UE, salvaguardant al mateix temps l'estabilitat financera. La proposta garantirà unes normes més proporcionades, eficaces; amb la finalitat de reduir els costos de compliment i les càrregues reglamentàries per als depositaris centrals de valors. Així com per a facilitar la seua capacitat per a oferir una gamma més àmplia de serveis transfronterers i millorar la seua supervisió transfronterera.

Aprovació del pla d'Espanya per a concedir ajudes regionals fins a 2027

El passat 17 de març, la Comissió va aprovar el mapa d'ajudes regionals 2022-2027 per a Espanya en el marc de les Directrius sobre les ajudes de finalitat regional revisades («DAR»). Les DAR permeten als Estats membres fer costat a les regions europees menys afavorides en la seua recuperació i reduir les disparitats en termes de benestar econòmic, ingressos i desocupació, objectius de cohesió que són elements centrals de la Unió.

Conformement a les DAR revisades, regions que representen en conjunt el 66,29% de la població d'Espanya podran optar a ajudes regionals a la inversió.

Noves mesures de suport financer als sectors de Pesca i Agricultura

El passat 25 de març, la Comissió va decidir activar noves mesures de crisis per a fer costat als sectors de la pesca i l'aqüicultura en el context de la invasió russa d'Ucraïna. El mecanisme de crisi del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA), juntament amb els Estats membres, proporcionaran una assistència immediata als operadors de tots dos sectors, a través d'una compensació financera per les seues pèrdues econòmiques, costos addicionals, així com una «ajuda a l'emmagatzematge» a les organitzacions de productors.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

La UE reforça l'associació amb l'OMS a Àfrica

La UE reforça l'associació amb l'OMS (Organització Mundial de la Salut) per a impulsar la fabricació local i l'accés a vacunes, medicaments i tecnologies sanitàries a Àfrica.

L'associació UE-OMS ajudarà la Unió Africana a aconseguir el seu objectiu d'augmentar la producció local de vacunes a Àfrica i per a Àfrica. També donarà suport a la consecució dels objectius de la Unió Africana en àmbits com l'ocupació i el creixement, el comerç i la cooperació científica.

La contribució financera de 24,5 milions d'euros de la UE destinats principalment per a accions de: reforç de la normativa (11,5 milions d'euros), transferència de tecnologia (12 milions d'euros) i consolidació de la demanda i compres estratègiques (1 milió d'euros).

La Comissió proposa noves mesures sobre compra i emmagatzematge de gas

El passat 23 de març, la Comissió va presentar una proposta legislativa, amb la qual introdueix una obligació per al pròxim hivern de comptar amb una capacitat d'emmagatzematge de gas que cobrisca un mínim del 80% de les necessitats amb vista a assegurar el subministrament energètic. Aquesta obligació s'elevaria fins al 90% en els anys posteriors. Aquesta iniciativa naix amb la finalitat d'enfortir la seguretat de subministrament a preus assequibles amb vista al pròxim hivern i més endavant.

Relacions entre la Unió Europea i el Regne Unit

A data de 12 d'abril, la Comissió Europea va celebrar la ràpida adopció per part del Consell de les mesures destinades a garantir el manteniment del subministrament a llarg termini de medicaments de Gran Bretanya a Irlanda del Nord i a solucionar els problemes de subministrament pendents a Xipre, Irlanda i Malta, mercats que històricament han sigut proveïts per part o a través del Regne Unit. La solució que s'ha aconseguit forma part del paquet de mesures de gran abast que la Comissió va proposar a l'octubre de 2021 per a respondre a les dificultats que els ciutadans d'Irlanda del Nord han experimentat a causa del Brexit.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Fòrum Humanitari Europeu

Del 21 al 23 de març es va realitzar el primer Fòrum Humanitari Europeu, que va ser liderat per Comissió i la Presidència francesa del Consell de la Unió Europea. El fòrum es va centrar en la identificació de maneres d'intensificar l'assistència a les persones en situació de crisi. Va donar un nou impuls al debat sobre aspectes crucials de l'ajuda humanitària, com la seua eficàcia i eficiència, l'augment del finançament, l'ecologització i el compliment del dret internacional humanitari. Consolidant d'aquesta manera les ambicions de la política d'ajudes de la UE.

Pensió Voluntària Europea

El 22 de març va començar a aplicar-se el nou Reglament sobre el producte paneuropeu de pensions individuals (PEPP, per les seues sigles en anglés), el qual, aplanarà el camí per a un nou règim voluntari a escala de la UE que permeta estalviar per a la jubilació, i podrà oferir-ho una àmplia gamma d'empreses financeres de tota la UE. Aquest reglament serà, complementari al dels sistemes de pensions públics i professionals, juntament amb els plans de pensions privats nacionals existents.

Reforç de les indicacions geogràfiques de vins, begudes espirituoses i productes agraris

La Comissió Europea va adoptar el passat 31 de març, una proposta de revisió del règim d'indicacions geogràfiques (IG) de vins, begudes espirituoses i productes agrari. Les noves mesures haurien de tindre com a resultat una major acceptació de les IG en tota la Unió en benefici de l'economia rural i aconseguir un major nivell de protecció, especialment en línia. Es tracta de mantindre els alts estàndards i qualitat dels aliments de la UE i vetlar perquè el nostre patrimoni cultural, gastronòmic i local es conserve i certifique com a autèntic dins de la UE i a tot el món.

Naix el “Programa Sassoli” per a fer costat als joves periodistes

A principis d'abril, el Parlament Europeu va anunciar que llançarà un programa per a periodistes en honor a David Sassoli. Aquest pretén reforçar el suport de la institució als periodistes amb un nou pla de beques i programes de formació per a joves periodistes.

L'objectiu és aprofundir en la comprensió dels periodistes de l'exterior de la UE, ajudar els participants a adquirir una experiència rellevant i enriquir el sector dels mitjans europeus ara que es garanteix la llibertat editorial.

Nova Estratègia de Recursos Humans

El 5 d'abril, la Comissió va presentar una nova Estratègia de Recursos Humans per a atraure als millors talents de tots els Estats membres, complir les prioritats, i una Comunicació sobre l'ecologització per a aconseguir la neutralitat climàtica d'ací a 2030.

L'Estratègia se centra en 3 prioritats estratègiques:

1. Un lloc de treball atractiu.

2. Selecció i contractació més ràpides i àgils.

3. Una carrera professional flexible i gratificant per a tot el personal.

Nova Bauhaus Europea: Nous projectes i convocatòries d'amics

El passat 7 d'abril, la Comissió Europea va posar en marxa el laboratori NBE: un grup de reflexió i acció per a fer realitat la Nova Bauhaus Europea mitjançant projectes concrets i tangibles. La posada en marxa del «laboratori NBE» comença amb una convocatòria d'amics de la Nova Bauhaus Europea perquè empreses i interlocutors públics (per exemple, regions, pobles i ciutats), participen de forma més directa en la NBE.

D'altra banda, el 30 de març, la Comissió va llançar tres noves convocatòries per a fer de la Nova Bauhaus Europea una realitat sobre el terreny. Fent costat específicament als ciutadans, els pobles i les ciutats i cerca una profunda integració del projecte de la Nova Bauhaus Europea en les comunitats. Més informació.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Iniciativa Ciutadana Europea sobre la prohibició de la pelleteria a la UE

El passat 16 de març La Comissió Europea va decidir registrar una iniciativa ciutadana europea amb el lema «Fur Free Europe» (Una Europa sense pelleteria), en complir aquesta amb totes les formalitats necessàries. Els organitzadors de la iniciativa demanen a la Comissió que introduïsca a la UE la prohibició de criar i sacrificar animals de pelleteria. També demanen que es prohibisca la comercialització d'aquestes pells i dels productes que les continguen en el mercat de la UE. Perquè aquesta iniciativa complisca el seu objectiu; en el termini d'un any, els organitzadors hauran d'aconseguir un milió de declaracions de suport procedents d'almenys set Estats membres. Posteriorment, la Comissió podrà donar curs o no a la iniciativa, però en tots dos casos haurà de motivar la seua decisió.

 

CÚRIA

 

El TJUE rebutja una conservació generalitzada i indiferenciada de les dades de trànsit i de localització amb finalitats de lluita contra la delinqüència greu

El cas ve arran d'una sol·licitud del Tribunal Suprem irlandés que va sol·licitar a l'alt Tribunal Europeu aclariments sobre la conservació de dades en casos de lluita contra la delinqüència greu i en matèria d'accés a aquestes dades.

El passat 5 d'abril de 2022, El Tribunal de Justícia va sentenciar confirmant que el Dret de la Unió s'oposa a una conservació generalitzada i indiferenciada de les dades de trànsit i de localització en el sector de les comunicacions electròniques amb finalitats de lluita contra la delinqüència greu.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Miguel Romero, Amparo Muñoz, Eric Valdivia, Laura Chillerón, Amparo de Zuloaga y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de las imágenes: © European Union 2022