europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 34 - Maig 2022

 

ESPECIAL cOFOE

 

Conclou la Conferència sobre el Futur d'Europa i es publica el seu informe final



El passat 9 de maig, Dia d'Europa, es va presentar en una cerimònia de clausura a Estrasburg l'informe final sobre el resultat dels treballs realitzats en la Conferència sobre el Futur d'Europa.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, el president francés, Emmanuel Macron, en representació de la presidència del Consell de la UE, i la presidenta de la Comissió Europa, Ursula von der Leyen, van rebre dels copresidents del Comité Executiu de la Conferència una còpia de l'informe.

La Conferència sobre el Futur d'Europa ha suposat un exercici sense precedents que, durant un any, ha dut a terme exercicis de discussió, debat i col·laboració entre ciutadans i institucions que culmina amb 49 propostes i més de 320 mesures a aplicar. Aquestes propostes estan basades en les recomanacions dels ciutadans que es van reunir en Panells europeus de ciutadans, els Panells nacionals i les idees recaptades en la plataforma digital multilingüe.

Les tres institucions examinaran ara com donar seguiment a les propostes, cadascuna en el marc de les seues competències. En la tardor de 2022 s'organitzarà un esdeveniment per a informar els ciutadans sobre com les institucions estan responent a les seues demandes.

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

Suport a Ucraïna: la Comissió anuncia noves ajudes per a les persones desplaçades

La Comissió Europea va anunciar el passat 5 de maig una nova dotació d'ajuda de 200 milions d'euros per a fer costat a les persones desplaçades a Ucraïna, en el marc de la Conferència Internacional de Donants convocada conjuntament per Polònia i Suècia.

La Unió Europea ja ha canalitzat al voltant d'un total de 4 000 milions d'euros en ajuda macrofinancera, ajuda humanitària i suport als Estats membres que acullen a refugiats d'Ucraïna. Per a saber tot el suport que proporciona la UE a Ucraïna punxa ací.

La Comissió impulsa el pressupost d'Horitzó Europa per a secundar investigadors/as desplaçades d'Ucraïna



La Comissió Europea va adoptar el passat 10 de maig la modificació del programa de treball d'Horitzó Europa per a 2021-2022, amb un augment pressupostari de quasi 562 milions d'euros destinat a incrementar el suport a les missions de la UE per a aconseguir solucions innovadores als reptes ecològics, sanitaris i digitals, juntament amb noves accions per a impulsar l'ecosistema europeu d'innovació.

Arran de la invasió d'Ucraïna per Rússia, la modificació també inclourà accions de suport a professionals de la investigació que anteriorment treballaven a Ucraïna. En el marc del nou programa MSCA4Ukraine.

Ucraïna: La UE establirà corredors solidaris per a exportar matèria agrícola

El passat 12 de maig, la Comissió va presentar un conjunt de mesures per a ajudar a Ucraïna a exportar els seus productes agrícoles. La resposta solidària de la UE tracta donar solució a situació amenaça la seguretat alimentària mundial, a causa de la invasió d'Ucraïna i al bloqueig dels seus ports per part de Rússia, els cereals i altres mercaderies agrícoles ucraïneses no poden arribar als seus destins. Per això, existeix una necessitat urgent d'establir rutes logístiques alternatives que utilitzen totes les maneres de transport pertinents.

Help Ukraine – Suport de des de Regions i Ciutats

El Comité de les Regions, al seu torn, ha creat el servei de suport Help Ukraine per a posar en comú les ofertes i sol·licituds d'ajuda d'entitats locals i regionals.

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Consell d'Afers exteriors (Defensa) del 17/05/2022

El passat 17 de maig, va tindre lloc el Consell de la UE

Consell d'Afers exteriors (Defensa), on el tema central de la reunió va ser l'anàlisi de l'impacte que la recentment aprovada Brúixola Estratègica tindrà en les capacitats i operacions de la Unió Europea, També es va informar de la situació a Mali, on la UE ha decidit suspendre tota activitat que venia exercint en l'àmbit militar i que reubica als seus països veïns.

Quant al relacionat amb el conflicte a Ucraïna, Josep Borrell subratlle la importància de continuar mantenint l'esforç i reaprovisionar els recursos i els arsenals ucraïnesos. A més, s'elevarà el Fons Europeu de Suport a la Pau, 2.000 milions d'euros per a suport militar de la UE a les forces armades ucraïneses.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

La UE anuncia la major prohibició de substàncies químiques tòxiques

El passat 25 d'abril la Comissió Europea va publicar el seu full de ruta de les restriccions en el marc de l'estratègia de sostenibilitat de les substàncies químiques. Aquest full de ruta està directament relacionada amb el Pacte Verd, amb l'objectiu d'una “contaminació zero” i on milers de substàncies químiques, potencialment tòxiques o nocives, que encara s'utilitzen en cosmètics, joguets i fins i tot productes per a bebés podrien prohibir-se prompte a Europa en virtut d'una nova normativa comunitària. Segons l'Agència Europea de Medi Ambient (AEMA). serà la "major prohibició de substàncies químiques tòxiques, mai realitzada”.

Pla RePowerEU

El Pla RePowerEU aprovat per la Comissió Europea el passat 18 de maig, té com a objectiu acabar amb la dependència de la UE respecte als combustibles fòssils russos al més prompte possible i accelerar la transició ecològica. Per a aconseguir-ho, facilitarà la diversificació energètica (hidrogen, gas i GNL) i la creació d'associacions a llarg termini amb els proveïdors. També accelerarà la transició cap a una energia neta, de fonts renovables. D'altra banda, la consecució dels objectius del Pla REPowerEU requereix una inversió addicional de 210 000 milions d'euros d'ací a 2027.

Oberta la Convocatòria de propostes de projectes del Programa LIFE 2022.

La Comissió Europea va llançar el passat 17 de maig les Convocatòries de propostes de projectes del Programa LIFE 2022, amb un pressupost total de 598 milions d'euros destinats a projectes de conservació de la naturalesa, protecció del medi ambient, acció climàtica i transició cap a energies netes.

Si desitja aplicar pot visitar el Portal d'oportunitats de licitació i finançament de la Comissió Europea, on trobarà informació sobre les convocatòries de propostes de LIFE 2022, així com més instruccions sobre com enviar la seua sol·licitud. Per a més informació pot punxar ací..

València, entre les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres en 2030

El passat 28 d'abril, la Comissió Europea va anunciar les cent ciutats que participaran en una missió de la UE per a comptar amb ciutats intel·ligents i climàticament neutres d'ací a 2030. Les 100 ciutats procedeixen dels 27 Estats membres de la UE, i valència és una d'elles. A escala mundial, les zones urbanes consumeixen més del 65% de l'energia del planeta, la qual cosa representa més del 70% de les emissions de CO₂. Per tant, és important que les ciutats actuen com a ecosistemes d'experimentació i innovació per a ajudar a tots els altres en la seua transició cap a la neutralitat climàtica d'ací a 2050.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Nova estratègia per a una millor internet per als xiquets

Una dècada digital per als xiquets i els joves: la nova estratègia per a una millor internet per als xiquets, publicada el passat 11 de maig per la Comissió. L'estratègia naix amb l'objectiu de e millorar uns serveis digitals adaptats a l'edat i vetlar perquè tots els xiquets estiguen protegits i capacitats i siguen respectats en línia.

Ciberseguretat del 5G: La UE publica un informe sobre la seguretat de la Open RAN

Els Estats membres de la UE, amb el suport de la Comissió Europea i de ENISA, l'Agència de la UE per a la Ciberseguretat, han publicat hui un informe sobre la ciberseguretat de la xarxa oberta d'accés per ràdio (Open RAN). Aquest nou tipus d'arquitectura de xarxa 5G facilitarà en els pròxims anys una forma alternativa de desplegar la part d'accés radioelèctric de les xarxes 5G mitjançant interfícies obertes.

UE de la Salut: Primers passos cap a un Espai Europeu de Dades Sanitàries

La Comissió Europea anuncie el passat 3 de maig l'Espai Europeu de Dades Sanitàries (EEDS), un dels pilars centrals d'una Unió Europea de la Salut.

El EEDS ajudarà la UE a fer un salt qualitatiu quant a com es presten a les persones els serveis d'atenció sanitària en tota Europa. Permetrà a les persones controlar les seues dades sanitàries, tant si es troben al seu país d'origen com en un altre Estat membre. D'aquesta manera es fomenta un autèntic mercat únic de serveis i productes sanitaris digitals..

Acord polític sobre noves normes en matèria de ciberseguretat i sistemes informàtics

La Comissió Europea celebra l'acord polític aconseguit el passat 13 de maig, entre el Parlament Europeu i els Estats membres de la UE entorn de la Directiva relativa a les mesures destinades a garantir un elevat nivell comú de ciberseguretat en la Unió (Directiva SRI 2), proposta per la Comissió al desembre de 2020.

La Directiva SRI 2 contempla abordar la ciberseguretat d'un nombre major de sectors fonamentals per a l'economia i la societat que l'anterior directiva: els proveïdors de serveis públics de comunicacions electròniques, els serveis digitals, la gestió de residus i aigües residuals, o la fabricació de productes essencials entre altres.

Llei de Serveis Digitals: Consell i Parlament Europeu arriben a un acord provisional

El passat 23 d'Abril es va arribar a un important acord polític provisional aconseguit sobre la Llei de Serveis Digitals (DSA) entre el Consell i el Parlament Europeu.

En termes d'ambició, la DSA és una primícia mundial en el camp de la regulació digital. Segueix el principi que el que és il·legal anara de línia també ha de ser il·legal en línia. El seu objectiu és protegir l'espai digital contra la difusió de continguts il·legals i garantir la protecció dels drets fonamentals dels usuaris.

El DSA s'aplicarà a tots els intermediaris en línia que presten serveis a la UE.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

Declaració sobre el futur d'internet

El passat 28 d'abril, la UE juntament amb altres 60 socis internacionals, com a Estats units, van presentar una declaració sobre el futur de la Internet. Aquesta declaració va alineada amb la Declaració de principis i drets digitals, ambdues, donen suport a un futur per a internet que siga obert, lliure, mundial, interoperable, fiable i segur, i afirmen el seu compromís amb la protecció i el respecte dels drets humans en línia i a tot el món digital.

Defensa de la Competència: Nova estratègia

El passat 10 de maig, la Comissió va adoptar un nou Reglament d'exempció per categories d'acords verticals («RECAV») acompanyat de les noves Directrius verticals,, que entraren en vigor l'1 de Juny del 2022.

Amb aquesta revisió es proporcionen a les empreses normes i orientacions més senzilles, clares i actualitzades. Les noves normes els ajudaran a avaluar la compatibilitat dels seus acords de subministrament i distribució amb les normes de competència de la UE en un entorn empresarial reconfigurat pel creixement del comerç electrònic i les vendes en línia.

Nova estratègia per a les regions ultraperifèriques de la UE

El passat 3 de maig, la Comissió va adoptar la nova estratègia per a les regions ultraperifèriques de la UE dona prioritat a les persones i allibera el seu potencial, mitjançant inversions i reformes adequades.

L'estratègia dona prioritat a les persones proposant mesures concretes per a millorar les condicions de vida dels seus cinc milions d'habitants, entre elles el suport a les transicions ecològica i digital i l'aprofitament dels seus actius únics, com són la població jove de moltes regions, les extenses zones marítimes, la biodiversitat única i el potencial d'investigació. La Comissió també donarà suport a mesura per a reforçar el diàleg amb les regions ultraperifèrica.

La Comissió proposa una política de migració legal, ambiciosa i sostenible

La Comissió va proposar el passat 27 d'abril una política de migració legal ambiciosa i sostenible en el marc de l'enfocament global de la migració establit en el Pacte sobre Migració i Asil.

En concret, es tracta d'iniciatives jurídiques, operatives i estratègiques que beneficiaran a l'economia de la UE, reforçaran la cooperació amb tercers països i, a llarg termini, milloraran la gestió global de la migració. El conjunt de propostes inclou així mateix accions específiques destinades a facilitar la inserció en el mercat laboral de la UE dels qui fugen de la invasió russa d'Ucraïna.

Fiscalitat: Incentius fiscals al capital propi per a ajudar a les empreses

La Comissió Europea va proposar l'11 de maig una desgravació per a reduir el biaix en favor de l'endeutament i en detriment del capital propi. Aquesta mesura farà costat a les empreses mitjançant la introducció d'una desgravació que concedirà al capital propi el mateix tracte fiscal que al deute.

La iniciativa forma part de l'estratègia de la UE sobre la fiscalitat de les empreses, l'objectiu de les quals és garantir un sistema fiscal just i eficient en tota la UE, i contribueix a la Unió dels Mercats de Capitals.

Protecció al consumidor: Normes estrictes en els serveis financers en línia

La Comissió Europea adopte l'11 de maig una reforma de les normes vigents de la UE sobre comercialització a distància de serveis financers destinats als consumidors, que regulen la venda a distància de serveis financers. La proposta reforçarà els drets dels consumidors i promourà la prestació transfronterera de serveis financers en el mercat únic.

La Proposta de la Comissió respon a la notable evolució d'aquest mercat amb la digitalització global del sector i el desenvolupament de nous tipus de serveis financers des que es van introduir les primeres normes en 2002.

Marc Temporal de Crisi: Aprovats nous règims d'ajudes per a Espanya

La Comissió Europea ha aprovat, conformement a les normes de la UE sobre ajudes estatals, diversos règims d'ajudes espanyols en diferents àmbits econòmics.

D'aquesta manera, a la fi d'abril es van aprovar plans d'ajudes per a fomentar el transport marítim i per a fer costat als productors de llet en el context de la invasió russa d'Ucraïna. A més, el passat 11 de maig es va aprovar un nou règim d'ajudes per a ajudar als sectors econòmics que utilitzen gas de manera intensiva. L'ajuda prevista en el règim adoptarà la forma de subvencions directes per a proporcionar liquiditat a les empreses.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

UE- Índia: creació del Consell de Comerç i Tecnologia

El passat 25 d'abril, Urseula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, es va reunir en Nova Deli, amb el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, on van acordar la creació del Consell UE-Índia de Comerç i Tecnologia. Es tracta d'un mecanisme de coordinació estratègica permetrà a tots dos socis fer front als reptes derivats de la connexió entre comerç, tecnologia fiable i seguretat, intensificant així la cooperació entre la UE i l'Índia en aquests sectors.

Brussel·les i el BEI signen un acord en inversions en països tot el món

La Comissió Europea i el Banc Europeu d'Inversions (BEI), van signar el passat 10 de maig, un ambiciós acord de garantia mitjançant el qual la Comissió Europea secundarà per valor de fins a 26 700 milions d'euros operacions financeres del BEI per a facilitar inversions públiques crucials en sectors com l'energia neta, les infraestructures digitals i de transport, la salut i l'educació durant els pròxims set anys, introduint així la Passarel·la Mundial (Global Gateway) a tot el món.

Digitalització dels Visats: Es faciliten els viatges a la UE amb visat

La Comissió Europea va proposar el 27 d'abril la digitalització del procés de visat de Schengen, amb la qual se substitueix l'etiqueta adhesiva de visat i introduint la possibilitat de presentar sol·licituds de visat en línia a través de la plataforma europea corresponent. La mesura s'engloba dins del Nou Pacte sobre Migració i Asil , que va establir l'objectiu de digitalitzar plenament els procediments de visat d'ací a 2025.

Aquesta mesura representa una oportunitat per a millorar eficaçment el procés de sol·licitud de visat en reduir els costos i altres càrregues per als Estats membres i els sol·licitants, al mateix temps que millora la seguretat de l'espai Schengen.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

Protecció dels Consumidors: noves normes

El passat 11 de maig, la Comissió va adoptar una reforma de les normes vigents de la UE sobre comercialització a distància de serveis financers destinats als consumidors. La proposta adopta normes més estrictes en matèria de protecció dels consumidors per als serveis financers en línia. Les principals reformes són les següents:

·         Fàcil accés al dret de desistiment de 14 dies.

·         Harmonització del mercat interior en la matèria.

·         Normes clares sobre el contingut, el format i els terminis de la informació precontractual:

Per a més informació consulte ací.

Eurobaròmetre de l'Any Europeu de la Joventut: Una joventut més compromesa

La Comissió va publicar el passat 6 de maig el seu Eurobaròmetre Flaix sobre joventut i democràcia, realitzat entre el 22 de febrer i el 4 de març de 2022. Amb l'Any Europeu de la Joventut en ple apogeu i a punt d'acabar la Conferència sobre el Futur d'Europa, en la qual la joventut ha exercit un paper crucial, aquesta enquesta ens permet fer balanç del que opinen les generacions joves.

La nova enquesta posa de manifest que la joventut està cada vegada més compromesa: en l'actualitat, una majoria de joves (58%) participen activament en la societat en la qual viuen formant part d'una o diverses organitzacions juvenils. Això suposa un augment de dèsset punts percentuals des de l'últim Eurobaròmetre de 2019.

 

un nou impuls a la democràcia

 

El Parlament Europeu inicia una reforma electoral europea

L'Eurocambra va aprovar el dimarts un informe d'iniciativa legislativa per a la reformar normativa electoral europea.

En el nou sistema, cada votant tindria dos vots: un per a triar als eurodiputats en les circumscripcions nacionals i un altre per a triar-los en la circumscripció de la Unió, dotada amb vint-i-huit escons. Altres propostes com fixar el 9 de maig com a jornada electoral en tots els països de la UE o facilitar l'elecció directa del President/a de la Comissió mitjançant un sistema de Spitzenkandidaten estan també en l'eix central que encara ha de ser negociat amb el Consell.

Proposta per a protegir els menors dels abusos sexuals en Internet

La Comissió va proposar el passat 11 de maig noves normes per a protegir els xiquets dels abusos sexuals en línia. D'acord amb aquesta proposta, els proveïdors hauran d'avaluar i mitigar el risc d'ús indegut dels seus serveis, i les mesures adoptades hauran de ser proporcionades a aqueix risc i supeditades a sòlids requisits i salvaguardes. També es crearà un nou Centre de la UE sobre abusos sexuals de menors, facilitarà els informes dels proveïdors de serveis actuant com a centre de coneixements especialitzats, proporcionant informació fiable sobre els materials identificats, rebent i analitzant denúncies dels proveïdors per a agilitar el procés i brindar suport a les víctimes.

El Parlament Europeu crea els premis “European Democracy Sites

El Parlament Europeu va anunciar el passat 3 de maig la creació d'un nou sistema de premis: els Llocs Europeus de la Democràcia, gestionats per la Casa de la Història Europea. Per a 2022, l'objectiu és nominar un lloc per estat membre de la Unió Europea.

L'esquema donarà suport a la visibilitat d'un lloc històric i els seus esforços per a connectar-se amb altres llocs històrics i institucions educatives.

 

CÚRIA

 

El TJUE retransmetrà per primera vegada en «streaming» alguns dels seus assumptes

Des del passat 26 d'abril, amb la finalitat de facilitar l'accés del públic a la seua activitat judicial, el Tribunal de Justícia ofereix un sistema de «streaming».

De tal forma que, qualsevol ciutadà de la Unió Europea podrà veure i escoltar, com si fora allí present, les vistes orals, els pronunciaments de sentències i les lectures de conclusions de la Gran Sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Per a més informació consulte ací.

El TJUE condemna a Ryanair per frau fiscal

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en la sentència el passat 18 de maig en l'Assumpte C-33/21, condemna a la Irlandesa Ryanair a retornar a Itàlia part de les seues cotitzacions socials per haver comés frau fiscal fa una dècada. EL TJUE ha decretat que la legislació de seguretat social italiana, s'aplica al personal de vol de Ryanair no cobert per certificats E101 que realitza la seua jornada diària durant un període de 45 minuts en un local d'aquesta companyia aèria destinat a acollir a la tripulació, situat en l'aeroport de Bèrgam.

TJUE: Rectificació doctrina de les Clàusules sol

La Gran Sala del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en la sentència el passat 17 de maig en l'Assumpte C-869/19, avala el reembossament de la totalitat de les quantitats pagades de més per les clàusules sol-

El TJUE ha ratificat la seua doctrina, continguda en la seua sentència de 21 de desembre de 2016, i ha decretat que es pot reclamar les quantitats indegudament pagades per clàusules sol des de la pròpia signatura del contracte.

D'aquesta manera, el tribunal de Luxemburg deixa sense efecte la jurisprudència de la Sala civil del Tribunal Suprem que va posar el topall per a reclamar al 09/05/2013, limitant els efectes retroactius a aqueixa data i sent incompatible amb el Dret de la Unió.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos, Eric Valdivia, Amparo de Zuloaga y José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

Copyright de las imágenes: © European Union 2022