https://europedirect.gva.es

Subscripcions

 

Alerta 35 – Juny 2022

 

AVANÇOS INSTITUCIONALS

 

Conclusions de Maig del Consell Europeu

El passat 30 i 31 de maig, va tindre lloc la reunió extraordinària del Consell Europeu, on els líders de la UE van abordar els següents assumptes; Ucraïna, mantenint el suport en tots els àmbits possibles; seguretat alimentària, accelerant els treballs sobre els corredors solidaris proposats per la Comissió Europea per a facilitar les exportacions d'aliments d'Ucraïna; seguretat i defensa es va realitzar una anàlisi sobre els dèficits d'inversió en defensa; i energia, on es van examinar les mesures necessàries per a reforçar la independència energètica de la UE.

Conclusions de Juny del Consell Europeu

El passat 23 i 24 de juny, en l'àmbit de relacions exteriors, els líders de la UE, van estudiar les sol·licituds d'adhesió a la UE i van decidir, després de la recomanació de la Comissió concedir l'estatut de país candidat a Ucraïna i a la República de Moldàvia. També es va estudiar el procés d'integració de Geòrgia i dels Balcans Occidentals. A més, el Consell Europeu va expressar la seua profunda preocupació pels recents i reiterats actes i declaracions de Turquia. Respecte a Bielorússia s'ha reiterat la seua crida perquè es pose fi a la repressió i s'allibere els presos polítics. A més, van debatre sobre la situació econòmica i les recomanacions específiques per país, dins del marc del Semestre Europeu de 2022.

El Parlament posa en marxa el procés per a canviar els tractats de la UE

Després de la presentació el 9 de maig de l'informe final sobre el resultat dels treballs realitzats en la Conferència sobre el Futur d'Europa (CoFE), el passat 9 de juny, el Parlament va aprovar una resolució reclamant al Consell Europeu que done inici al procés per a la revisió dels textos fundacionals de la UE. En concret es pretén principalment revisar:

·         Eliminació del veto i més competències per a la UE en salut, energia, defensa i polítiques socials i econòmiques

·         Dret d'iniciativa legislativa directe i complet per al Parlament i millor protecció dels drets fonamentals.

·         Adaptar les competències de la UE, especialment en l'àmbit de la salut i les crisis sanitàries transfrontereres.

Per a informar-se de totes les revisions sol·licitades, faça clic ací.

CoFE; Primera anàlisi de la Comissió Europea

El passat 17 de juny, la comissió va adoptar una Comunicació, en la qual va exposar com pot donar seguiment als resultats derivats de les amb 49 propostes i més de 320 mesures a aplicar, presentades en la CoFE.

El primer conjunt de noves propostes s'anunciarà en el discurs sobre l'estat de la Unió de la presidenta Von der Leyen al setembre de 2022 i en la seua carta d'intencions adjunta. Aquestes propostes estaran entre les que s'incloguen en el programa de treball de la Comissió per a 2023 i per a anys posteriors.

 

ESPECIAL UCRAÏNA

La Unió Europea continua treballant en tots els fronts per a fer costat a Ucraïna

 

La UE secunda amb 7.25€ milions, la investigació de Crims de Guerra a Ucraïna

La Comissió Europea va anunciar el passat 8 de juny, la posada en marxa d'un nou projecte, en el marc del seu Instrument de Política Exterior, per a donar suport a les capacitats d'investigació de la Cort Penal Internacional (CPI) amb 7,25 milions d'euros.

En particular, ajudarà a la CPI a ampliar la seua capacitat d'investigació per a respondre a les investigacions en curs sobre els crims de guerra comesos per Rússia a Ucraïna.

Suport de 20 milions d'euros a les empreses ucraïneses de nova creació

La Comissió Europea va aprovar, el passat 5 de maig, la posada en marxa d'una ambiciosa acció de 20 milions d'euros per a fer costat a la comunitat innovadora ucraïnesa. La nova iniciativa farà costat almenys a 200 empreses ucraïneses de tecnologia punta amb fins a 60.000 euros.

Aquesta ajuda es realitzarà a través del Consell Europeu d'Innovació (CEI), que també oferirà suport no financer, com a serveis d'assessorament empresarial i cerca de socis.

Guerra a Ucraïna: UE adopta un 6é paquet de sancions

El passat 3 de juny, a Comissió va realitzar un nou paquet de sancions contra Rússia, amb objectiu de limitar en major mesura la capacitat del Kremlin per a finançar la Guerra. Aquestes noves sancions; en conjunt amb els cinc paquets anteriors, abasten molt diferents àmbits;

·         Prohibició de la importació del petroli rus.

·         Major nombre de bancs russos exclosos sistema de pagaments internacional SWIFT.

·         Restriccions a l'exportació.

·         Serveis d'assessorament: la UE prohibirà la prestació a Rússia de serveis de comptabilitat, relacions públiques i consultoria.

·         La UE ha suspés les activitats de radiodifusió a la UE d'altres tres emissores russes de propietat estatal.

·         Sancions Individuals; empresaris, oligarques, etc.

Guerra Ucraïna: 10€ bilions per a Espanya en suport a les empreses

La Comissió Europea va aprovar el passat 2 de juny, un règim espanyol de fins a 10.000 milions d'euros per a fer costat als treballadors autònoms i a les empreses en el context de la invasió d'Ucraïna per Rússia. Aquesta ajuda es troba dins del Marc Temporal de Crisi.

Els beneficiaris elegibles tindran dret a rebre quantitats limitades d'ajuda i suport a la liquiditat en forma de garanties sobre els préstecs. Per a més informació faça clic ací.

A més, la Comissió va presentar el passat 14 de juny, orientacions per a ajudar a les persones que fugen de la guerra a aconseguir treball i accedir a la formació i a l'aprenentatge d'adults.

 

PACTE VERD EUROPEU

 

Pacte verd: Propostes pioneres

La Comissió Europea va aprovar el passat 22 de juny, dues propostes: d'una banda la denominada Llei de Restauració de la Naturalesa, per a restaurar els ecosistemes danyats i recuperar la naturalesa en tota Europa, des de les terres agrícoles i les mars fins als boscos i els entorns urbans. I per un altre, Per un altre, un canvi de perspectiva en la reducció, de l'ús i el risc dels plaguicides químics en un 50% d'ací a 2030, a fi de petjada ambiental del sistema alimentari de la UE, amb la substitució de l'actual Directiva per un Reglament directament aplicable. Es complementa amb un paquet de mesures de suport i acció a nivell internacional.

Paquet de mesures “Objectiu 55” posició del Consell

El passat 2 de juny, la Consell Europeu va adoptar la seua posició comuna sobre cadascuna de les tres propostes legislatives del paquet de mesures «Objectiu 55» relatives al sector del transport amb la finalitat de reduir en un 90% les seues emissions de gasos d'efecte d'hivernacle d'ací a 2055. La primera, Alternative fuels infrastructure (AFAIR) té com a objectiu garantir que el públic tinga accés a una xarxa d'infraestructures suficient per a recarregar o repostar vehicles de carretera o vaixells amb combustibles alternatius. La segona, s'està treballant en implantació d'una infraestructura per als combustibles alternatius, (RefuelEU Aviation). Finalment, s'ha adoptat una proposta per a promoure l'ús de combustibles renovables i combustibles hipocarbónics en el transport marítim (iniciativa FuelEU Maritime). Per a més informació faça clic ací.

Revisió de la definició de nanomaterials

El passat 10 de juny la Comissió Europea va aclarir la definició de nanomaterials en una nova Recomanació, un element de l'Estratègia sobre productes químics.

Què són? Els nanomaterials estan formats per xicotetes partícules de formes diferents que no superen els cent nanòmetres. Els canvis en la seua definició es van desenvolupar després d'una revisió exhaustiva, i haurien de permetre una aplicació més fàcil i eficient, però no afectaran significativament a l'abast dels nanomaterials identificats.

Compromís Mundial sobre el Metà

El passat 17 de juny, la Unió Europea, els Estats Units i altres onze països van posar en marxa la Via Energètica del Compromís Mundial de Metà per a catalitzar la reducció de les emissions de metà en el sector del petroli i el gas, avançant així en els àmbits tant del progrés climàtic com de la seguretat energètica. Es destinaran 60 milions de dòlars, per a aconseguir que s'exploten el màxim potencial de mitigació rendible de les emissions de metà en el sector del petroli i del gas; i eliminen la combustió rutinària en torxa al més prompte possible, d'ací a 2030. Per a més informació faça clic ací.

Governança internacional dels oceans

El passat 24 de juny, la UE va publicar la nova l'agenda renovada de la UE sobre la governança internacional dels oceans, proposant mesures per a aconseguir uns oceans protegits, nets i gestionats de manera sostenible. En concret es pretén:

·         Protegir el 30% de les zones marines per a 2030

·         Descarbonitzar el sector pesquer

·         Finalitzar la xacra mundial de la contaminació per plàstics per a 2024

·         Regular l'ús d'arts de pesca i prohibir la mineria d'aigües profundes.

 

UNA EUROPA ADAPTADA A L’ERA DIGITAL

 

Únic carregador comú: USB-C

El passat 7 de juny, el Consell i el Parlament Europeu van aconseguir un acord polític provisional sobre la proposta de Directiva que introdueix un carregador comú.

L'objectiu de la directiva és introduir un port de càrrega comuna per a tota una sèrie de dispositius electrònics. Comptar amb un carregador comú millorarà la comoditat del consumidor en harmonitzar les interfícies de càrrega i la tecnologia de càrrega ràpida, i reduirà els residus electrònics.

Desinformació: nou Codi de bones pràctiques

El passat 16 de juny la Comissió va publicar, el nou Codi de bones pràctiques en matèria de desinformació reforçat, que estableix compromisos amplis i precisos per part de les plataformes i les empreses del sector per a lluitar contra la desinformació i constitueix un altre pas important per a aconseguir un entorn en línia més transparent, segur i fiable. Per a informar-se de les mesures concretes del Codi, faça clic ací.

Liderant el camí de la supercomputació europea: Espanya

El passat 16 de juny, es va signar el contracte d'adquisició de MareNostrum 5 - un nou supercomputador europeu de categoria mundial- per la European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU)

MareNostrum5 se situarà en les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center (BSC) i serà accessible per als investigadors i la indústria europeus en 2023. Serà capaç d'executar almenys 205 petaflops o 205 milions de bilions de càlculs per segon, la qual cosa ho situarà entre els 5 millors supercomputadors del món.

Liderant el camí de la supercomputació europea: Finlàndia

El passat 13 de juny, en un esdeveniment de European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU), es va inaugurar el supercomputador; LUMIM situat en Kajaani, Finlàndia. LUMI és el supercomputador més ràpid i eficient energèticament d'Europa, i el 3r més ràpid del món.

LUMI serà d'accés general per als usuaris europeus al setembre de 2022 i contribuirà a accelerar la creació de nous coneixements i solucions als reptes socials globals.

 

UNA ECONOMIA AL SERVEI DE LES PERSONES

 

La UE pacta unificar els criteris per a fixar el salari mínim a Europa

El passat 7 de juny, es va realitzar un acord provisional entre el Parlament Europeu i els Estats membres de la UE relatiu a la Directiva sobre uns salaris mínims adequats, proposta per la Comissió a l'octubre de 2020. La directiva té com a objectiu Una millora de la protecció del salari mínim que respecte plenament les competències i tradicions nacionals. Per a veure els principals elements de la directiva, faça clic ací.

Pròxims passos: l'acord ha de sotmetre's a l'aprovació formal dels colegisladors. Una vegada publicada en el Diari Oficial, la Directiva entrarà en vigor vint dies després, després de la qual cosa els Estats membres hauran d'incorporar en el seu Dret nacional les noves disposicions en un termini de dos anys.

Pressupost de la UE per a 2023

El passat 7 de juny la Comissió Europea, va proposar un pressupost anual de la UE per valor de 185.600 milions d'euros per a 2023, que es complementarà amb uns 113.900 milions d'euros en concepte de subvencions amb càrrec a NextGenerationEU. El pressupost reflecteix les prioritats de la UE, que són crucials per a garantir una recuperació sostenible i enfortir la resiliència d'Europa. Per a això, la Comissió proposa assignar: 57.2 bilions per a recursos naturals i medi ambient, per a la cohesió econòmica, social i territorial, 62.9 milions 21.6 milions per a innovació del mercat únic i digital, entre altres, per a més informació faça clic ací.

La UE aprova el pla ibèric per a reduir el cost de l'electricitat

El passat 8 de juny la Comissió Europea va aprovar, una mesura espanyola i portuguesa per valor de 8.400 milions d’euros destinada a reduir els preus majoristes de l'electricitat en el mercat ibèric (MIBEL). La mesura consisteix a reduir els costos dels inputs de les centrals elèctriques alimentades amb combustibles fòssils amb la finalitat de reduir els seus costos de producció i, en última instància, el preu en el mercat majorista de l'electricitat, en benefici dels consumidors.

Orientacions de recapitalització interna

El passat 15 de juny la Junta Única de Resolució (JUR) – SRB per les seues sigles en anglés, autoritat central de resolució dins de la Unió Bancària- va publicar les seues orientacions operatives actualitzades per als bancs sobre l'aplicació de l'instrument de recapitalització interna, que permet la cancel·lació o conversió del deute d'un banc amb els creditors en cas de resolució. El conjunt de documents afig orientacions operatives a les Expectatives per als Bancs de la JUR, que descriuen les responsabilitats dels bancs a l'hora de fer-se creditors de la resolució.

Croàcia adoptarà l'euro al gener de 2023

El passat 1 de juny, la Comissió Europea va concloure que Croàcia està preparada per a adoptar l'euro l'1 de gener de 2023, la qual cosa portarà a vint el nombre d'Estats membres pertanyents a la zona de l'euro.

L'Informe de Convergència de 2022, conclou que Croàcia compleix els quatre criteris de convergència nominal i que la seua legislació és plenament compatible amb els requisits del Tractat i dels Estatuts del Sistema Europeu de Bancs Centrals i del BCE.

La decisió final, sobre l'adopció de l'euro per Croàcia, serà adoptada pel Consell en la primera quinzena de juliol.

 

UNA EUROPA MÉS FORTA AL MÓN

 

La UE i els EUA signen un acord de cooperació en matèria salut pública

El passat 9 de juny, la Comissió Europea i els Estats Units van signar un acord de cooperació en matèria de preparació i resposta enfront d'amenaces contra la salut pública. D'aquesta manera, podran treballar junts en una àmplia gamma de temes per a fer front conjuntament a les emergències sanitàries, la qual cosa contribuirà a l'establiment d'una sòlida arquitectura sanitària mundial.

La UE facilita l'augment de les exportacions de productes agrícoles moldaus

El passat 9 de juny, La Comissió Europea va proposar un reglament que permetrà millorar temporalment l'accés al mercat dels set productes restants procedents de Moldàvia que encara estan subjectes a contingents aranzelaris en entrar a la UE. Es tracta d'una mostra de la solidaritat de la UE destinada a ajudar a Moldàvia a fer front a la pèrdua dels seus principals mercats i centres de trànsit d'aquests productes agrícoles clau a conseqüència de la injustificada guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna.

Amb aquest reglament, més prunes, raïm i altres productes agrícoles moldaus haurien d'arribar prompte als mercats europeus sense aranzels.

Declaració conjunta UE-Noruega sobre el reforç de la cooperació energètica

El passat 24 de juny, la Unió Europea i Noruega van acordar intensificar la cooperació per a garantir el subministrament de gas addicional a curt i llarg termini des de Noruega, abordar la qüestió dels elevats preus de l'energia i desenvolupar la cooperació a llarg termini en matèria d'energia renovable en alta mar, hidrogen, captura i emmagatzematge de carboni i recerca i desenvolupament en matèria d'energia, amb vista a desenvolupar una associació energètica encara més profunda a llarg termini.

Resultats de 12a Conferència Ministerial de l'OMC

El passat 17 de juny va tindre lloc, una reunió entre els ministres de Comerç dels 164 membres de l'organització. Els membres van pactar un important Acord multilateral per a posar fi a les perjudicials subvencions a la pesca. Així mateix, sobre els pròxims passos específics cap a la reforma de l'OMC. També es va acordar una Declaració sobre la resposta a les pandèmies. En el que a seguretat alimentària es refereix, van acordar moderar les restriccions a l'exportació i eximir de les mateixes a les compres humanitàries del Programa Mundial d'Aliments. Finalment, es va arribar a un acord per a prorrogar la moratòria dels drets de duana sobre el comerç electrònic fins a la pròxima reunió ministerial de l'OMC.

 

PROMOCIÓ DEL NOSTRE ESTIL DE VIDA EUROPEU

 

La UE en resposta als brots de pigota del mico

El passat 14 de juny, l'Autoritat de Preparació i Resposta Sanitària de la Comissió Europea (HERA, per les seues sigles en anglés), va celebrar un contracte amb l'empresa Bavarian Nordic per a adquirir 109.090 dosi de les seues vacunes de tercera generació en resposta als actuals brots de pigota del mico. HERA posarà les vacunes a la disposició dels Estats membres de la UE a prorrata, començant pels més necessitats.

La Comissió Europea activa la seua flota de bombers per a la temporada de 2022

El passat 15 de juny, la flota d'avions d'extinció d'incendis de la UE passe a estar operativa per a ajudar els països europeus a lluitar contra els incendis forestals durant la temporada alta. La flota forma part de rescEU, una reserva europea de recursos que respon a les emergències. Està format per 12 avions i un helicòpter d'extinció d'incendis estaran llestos per al seu desplegament aquest estiu, quan els incendis forestals requerisquen una resposta europea conjunta per a salvar vides, mitjans de subsistència i el medi ambient.

 

un nou impuls a la democràcia

 

Més seguretat per al consumidor en les seues compres en línia i offline

El passat 16 de juny, en el Parlament Europeu des de la Comissió de Mercat Interior, va adoptar la seua posició sobre les normes actualitzades de la UE sobre la seguretat dels productes de consum no alimentaris. Els eurodiputats van aprovar els canvis per a millorar la seguretat dels productes venuts a la UE i blindar el marc legal existent. També van aclarir les obligacions dels operadors econòmics i els mercats en línia i van reforçar els requisits de seguretat dels productes. Aquests canvis es fan en el marc de la Directiva relativa a la seguretat general dels productes.

Acord per a millorar la paritat de gènere en els consells d'administració de les empreses

El passat 7 de juny, El Consell i el Parlament Europeu han van aconseguir un acord polític provisional sobre una nova legislació de la UE que promou una representació de gènere més paritària en els consells d'administració de les empreses cotitzades. L'acord consisteix en el fet que les empreses cotitzades haurien de marcar-se l'objectiu que, d'ací a 2026, almenys el 40% dels seus llocs d'administrador no executiu ho ocupen persones del sexe infrarepresentat. Si els Estats membres opten per aplicar les noves normes tant als administradors executius com als no executius, l'objectiu seria el 33% de tots els llocs d'administrador d'ací a 2026.

Protegir els periodistes, les ONG i la societat civil contra les demandes abusives amb la Directiva Anti-SLAPP

Cada vegada són més els periodistes, les ONG i els activistes de la UE que s'enfronten a demandes oneroses per criticar públicament i traure a la llum assumptes d'interés públic. En conseqüència, la Comissió Europea va presentar un conjunt de propostes contra els procediments judicials manifestament infundats o abusius contra la participació pública (coneguts com SLAPP). Les mesures previstes són una mescla de legislació i recomanacions destinades a dotar als periodistes i defensors dels drets humans que són objecte de SLAPP de les eines necessàries per a defensar-se dels procediments judicials abusius.

Noves normes sobre l'eliminació de continguts terroristes en línia

El passat 7 de juny, va entrar en vigor, el Reglament de la UE sobre la difusió de continguts terroristes en línia. El Reglament estableix un marc jurídic per a garantir que els proveïdors de serveis d'allotjament retiren els continguts terroristes en línia en el termini d'una hora.

Les obligacions i salvaguardes incloses en aquest reglament frenaran la capacitat dels terroristes per a difondre la seua propaganda en línia.

També reforçarà la responsabilitat i la transparència sobre les mesures adoptades per a eliminar els continguts terroristes en línia.

 

CÚRIA

 

Els ciutadans britànics perden un dret més

Aquest assumpte està relacionat amb la participació en els comicis municipals (sufragi actiu i passiu). Després de la qüestió prejudicial plantejada pel Tribunal judiciaire d'Auch (França) el TJUE s'ha pronunciat davant una situació que afectava una ciutadana britànica resident a França des de 1984, que, després del Brexit va ser apartada del cens electoral de Thoux. L'assumpte (Assumpte C-673/20) aclareix aquesta qüestió que va ser objecte de controvèrsia, ja que la ciutadana britànica va reclamar que la seua retirada del cens no va ser conforme a dret i no va poder participar en les eleccions municipals de 2020.

En definitiva, des de l'1 de febrer de 2020, els nacionals del Regne Unit són nacionals d'un Estat tercer, han perdut, des d'aqueixa data, l'estatut de ciutadà de la Unió. En conseqüència, ja no gaudeixen del dret de sufragi actiu i passiu en les eleccions municipals del seu Estat membre de residència.

El TJUE dona la raó a Espanya en la seua reclamació de 900 milions pel desastre del Prestige

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en l'assumpte C-700/20, arriba vint anys després del naufragi del vaixell enfront de les costes gallegues i després d'una llarga batalla judicial entre l'Estat espanyol i la signatura London P&1 Club. L'asseguradora del petrolier que ha intentat eludir el pagament portant l'assumpte davant els tribunals britànics. La decisió de la TJUE, estableix que l'arbitratge entaulat al Regne Unit no pot bloquejar el reconeixement de la sentència espanyola que condemna a l'asseguradora a reparar els danys causats per la marea negra, suposant així, un pas important perquè Espanya cobre aqueixa compensació.

 

CONSULTES PÚBLIQUES

 

Consultes públiques obertes

Aquestes són son les consultes públiques destacades, a través de les quals els ciutadans i les empreses poden compartir els seus punts de vista sobre les noves polítiques de la UE i la legislació vigent.

 

Aquesta Alerta ha sigut elaborada per l'equip de Europe Direct Comunitat Valenciana, (Daría Terrádez, Ana Enguídanos,  Amparo de Zuloaga i José M. Ferrer), basant-nos en les publicacions de les institucions de la Unió Europea. Per a qualsevol suggeriment, o si desitja donar-se de baixa de les nostres publicacions, pot contactar-nos en l'adreça europedirect_pre@gva.es

 

Copyright de les imatges: © European Union 2021